Debatt

Försoning är vad samhället behöver

Jag är glad och orolig för konsekvenserna av #metoo. Berättelser för förändring är viktiga, avstängningar från uppdrag vid omoraliska beteende likaså, liksom granskningar och juridiska processer. Men att utestänga människor helt från våra gemenskaper, som till exempel Vänsterpartiet nu gjort med Lars Ohly, är långsiktigt destruktivt för samhället. Särskilt så utan tidsgräns, fällande dom i rättvis rättegång eller plan för försoning och inkludering igen.

Vi måste låta döma sexism och övergrepp, men också alltid bevara skillnaden mellan handling och person, lyssna på båda sidor och sträva efter större och djupare gemenskap, vishet och kärlek, aldrig hamna i att dela in människor i evigt och bara goda och onda. För mig som kristen är det grundläggande att försvara människovärdet hos alla, att ständigt erkänna mitt behov av omvändelse, bekämpa ondskans rötter med godhet och leva i medvetenhet om att alla samtidigt är syndare och rättfärdiga. Något som skiljer muslimsk och kyrklig etik från ateistisk etik är att underlåtelse är synd, men också att söka försoning och därmed ta social hållbarhet på allvar. Det finns annars en risk att vi i framtiden räds all beröring, såväl värmande, som tröst, lek och stöd. Som förskollärare vet jag att det är fallet redan för många män i förskola, skola och kyrkans ungdomsarbete. En vågar inte vara varm och nära.

Min favoritsöndag i kyrkoåret är Domsöndagen som handlar om den fantastiska tron på att Rättvisa, Sanning och Kärlek ska bli allt i alla. Det är en vision som kan förverkligas i varje möte där Kristus är mitt ibland oss. Försoning är en process för kärlek och fred med alla, även med våra fiender, djur och själva biosfären. Det finns mycket lära ifrån Sydafrika om försoningsprocesser. Religionsbeteendevetarna har mycket kunskap att dela med sig av om försoning, inte minst efter att katolikerna fått gå på djupet med pedofili och olika processer från "vi och dom", till ett större "vi". Det har handlat om slavar, kvinnor, judar, romer och i dag handlar det om transpersoner, samer, muslimer och papperslösa. Nu behöver hela samhället försoning och som Paulus skriver i bibeln: att bli ett – inte bli kvinnor mot män – och alltmer lyhörda för varandra.

Nicklas Sundberg, förskollärare, kyrkopolitiker (C)

Fler artiklar för dig