Debatt

Fortsatt kamp för religionsfrihet

Kristdemokraterna kommer fortsätta kämpa för att religionsfriheten ska få en mer framträdande roll i utrikes­politiken. Det skriver Sofia Damm i slutreplik till Isabella Lövin.

Noterar att Svenska missionsrådets generalsekreterare Anders Malmstigen i en nyhetsartikel i Dagen den 13 januari ger uttryck för samma farhåga som jag gjorde i mitt debattinlägg i samma tidning den 10 januari:

Religionsfriheten riskerar att försvinna med Isabella Lövins sätt att hantera frågan.

Jag var positivt överraskad av den ursprungliga formuleringen i policyramverket för svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd som löd:

”Värnandet av religions- och övertygelsefriheten är en viktig del i det bredare arbetet för att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna och är nära kopplad till andra opinionsfriheter som yttrandefriheten och förenings- och församlingsfriheten.”

Isabella Lövin strök den formuleringen. Ändå hävdar hon att religionsfriheten är prioriterad.

Jag undrar hur resonemanget har gått, kanske så här: ”Religionsfriheten är något som vi Miljöpartister prioriterar. Hur ska det framgå av den nya plattformen? Jag vet, vi stryker det stycke som tydligast lyfter fram vikten av den.”

Lite märkligt blir det också att Isabella Lövin fortsätter med sina svepande formuleringar om ”stuprörstänk” och ”åtta förlorade år”, apropå Alliansens­ politik. Miljöpartiet är inte de första som för dialog med forskning och expertis. Och stuprörstänk bedöms nog bättre utifrån vad man gör än vad man säger. Där har den rödgröna regeringen en del kvar att bevisa. Socialdemokraterna och Miljöpartiet drar som bekant inte alltid åt samma håll för att nå en samstämmig utvecklingspolitik.

Det finns flera goda anledningar till varför man särskilt bör bevaka att religionsfriheten följs. Exempelvis fungerar religionsfriheten ofta som kanariefågeln i gruvan, en indikator på hur det står till med övriga rättigheter i ett land och därför värd att vara extra uppmärksam på. En annan aspekt är att när religiösa grupper behandlas lika och är lika inför lagen, så minskar de sociala spänningarna i ett land - och tvärtom.

Vi kristdemokrater kommer fortsätta kämpa för att religions­friheten ska få en mer framträdande roll i utrikes­politiken. Vi vill därför att nya landsstrategier som tas fram alltid innehåller en analys av situationen för religions- och övertygelsefriheten.

Vi anser också att alla diplomater ska ha genomgått utbildning i frågor som rör religionsfrihet. Vi skjuter gärna regeringen framför oss och emotser initiativ som i konkret handling visar att religionsfriheten är en prioritet.

Sofia Damm, utrikespolitisk talesperson Kristdemokraterna

Fler artiklar för dig