Debatt

Gud är inte alls ”allsmäktig”

Har grundspråkets ord blivit fel­översatt på alla förekommande språk i ­världen?

Någon gång under mina tonår läste jag Frank Mangs bok "Varje kristen en själavinnare". Den inspirerade mig att ta vara på uppkomna tillfällen att inleda samtal med både bekanta och obekanta om Gud och de eviga frågorna i tillvaron.

Nästan alltid kom frågan hur Gud kan vara både allsmäktig och god men ändå tillåta det oskyldiga lidandet. Det måste väl tyda på att Gud är likgiltig och i så fall är han inte god. Eller också kan han inte ingripa och är i så fall inte allsmäktig.

Som ärlig samtalspartner var jag givetvis tvingad att instämma i det logiska resonemanget och i tjugoårsåldern bestämde jag mig för att ifrågasätta översättningen av uttrycket "allsmäktig". Något tvivel om att Gud är god framkom aldrig vid mina samtal.

Omkring 75 år senare, det vill säga för 14–15 år sedan, läste jag en rapport om den senaste bibelforskningen. Det arameiska ordet som i tidigare översättningar blivit ”allsmäktig” visade sig vara en felöversättning. Grundspråkets rätta översättning ska vara ”väldig”. Helt överraskad tog jag genast fram min gamla bibelkonkordans och slog upp alla bibelställen där ordet ”allsmäktig” tidigare stått. På samtliga 34 ställen i Gamla testamentet är ordet i Bibel 2 000 ersatt med ”väldig”. I Nya testamentet har ordet ”allsmäktig” endast förekommit i Uppenbarelseboken, på fem ställen, och har ersatts med ordet ”Allhärskaren”.

Har grundspråkets ord blivit felöversatt på alla förekommande språk i världen? I så fall har vår själafiende lyckats förorsaka stor skada. Man kan ju ställa frågan hur många ärliga sökare som har avstått från att söka vidare på grund av det intellektuella hindret som felöversättningen utgjort.

Det förvånar mig att teodicé­frågan fortfarande ­ägnas så stor uppmärksamhet i kristen press eftersom den borde vara inaktuell efter vad bibelforskningen avslöjat. Jag har talat med åtskilliga förkunnare och teologer och ingen av dem har hört talas om de nya rönen. Det är ju enkelt att själv konstatera riktigheten i ovanstående. Min församlingspastor frågade lite förvånad om jag kanske också ville ändra i vår trosbekännelse. Mitt svar var förstås givet. Läs och begrunda!

Johan Renöfält,

Sandviken

Fler artiklar för dig