Debatt

Hjälp till självhjälp nyckel till integration

Vi har mycket plats och egentligen inga andra hinder att erbjuda en god integration än de som finns i vårt tänkande.

Att det finns utmaningar med integrationen är klart och ropen efter lösningar blir allt mer desperata. Efter att ha arbetat som socialsekreterare i många år har jag mött problematiken som uppstår av utanförskap, arbetslöshet och kulturkrockar på nära håll.

Kommunerna kämpar med att hitta lösningar, liksom stat, landsting, kyrkor och frivillig-organisationer. Alla gör ett viktigt jobb, som tyvärr ändå är otillräckligt och ofta kortsiktligt.

Jag är dock hoppfull och övertygad om att integrationen har en naturlig, sund lösning, som skulle gagna både enskilda, familjer, samhället, landet, ekonomin och miljön.

Det handlar om att nysvenskar får bli lösningen på landsbygdens stora behov av människor, då avbefolkning är ett hot för många glesbygdskommuner och dess service, och av företagare inom bland annat den gröna näringen – skogs-och lantbruk, växtnäring, fiske, förädling med mera.

Sverige har stor efterfrågan på närodlad mat, helst ekologisk, och i dagsläget förmår inte producenterna att möta det behovet.

Lantbrukarna står inför generationsskiften, där övertagare av gårdar många gånger saknas inom familjen. Sverige saknar självförsörjning av många varor, som vi skulle kunna producera själva.

Även om den fria marknaden just nu gör det billigare att handla från andra länder, får vi inte glömma vikten av högre grad av självförsörjning. Det handlar bland annat om säkerhet i en orolig värld, där det inte är självklart att kunna handla fritt med andra länder, dels miljöskäl och vinsten av att ordna arbetstillfällen i landet. Många av nysvenskarna har kunskap och erfarenhet av odling och kan tillföra svenskt jordbruk och glesbygd nya perspektiv.

Utöver att nysvenskarna kan få försörjning av den gröna näringen, så underlättas också integrationen av att bo tillsammans med "gammel-svenskar" i mindre byar och samhällen, istället för i förorter med nästan uteslutande bara andra nysvenskar.

Sverige är ett stort land med oerhörda naturresurser. Vi har mycket plats och egentligen inga andra hinder att erbjuda en god integration än de som finns i vårt tänkande. Om vi ser människor som resurser, kraftfulla och kreativa, vilket många av de som flyr från sina länder är, vågar vi ställa större krav (till exempel på snabbare svenskinlärning) och undviker att göra människor till "hopplösa fall", både i sina egna och andras ögon.

Dock måste vi förstås ha förståelse för att en del är traumatiserade och behöver vård, för att kunna tillgodogöra sig de möjligheter som finns.

Här menar jag att kyrkorna har en av sina största uppgifter när det gäller integrationen. Vi tror på en Gud som kan hela alla sår, vi har gemenskaper som är helande i sig.

Att hjälpa till med akuta problem kan också behövas, men tankesättet bör hela tiden vara hjälp till självhjälp. Att inte göra offer och patienter av människor som egentligen inte är det (kanske för att det fyller något behov hos oss själva?).

Se att det finns plats och riktiga arbetsuppgifter, som har betydelse för dem själva, för vårt land och vår miljö.

Anna Sandberg, socionom och egen företagare

Fler artiklar för dig