Debatt

KD borde satsa på de äldre

Partiet kunde då räkna med dem som sin största väljargrupp. Det skriver Kerstin Fjärrfors i en uppmaning till KD-ledningen inför kommande riksdagsval.

Jerzy Einhorn skulle behövts i dagens kristdemokratiska parti! Respekten för äldre skulle nog då haft en annan position i partiet. Einhorn var en "rikskändis" som folk lyssnade till.

I Sverige är det gruppen 65+ som KD borde inrikta sin politik mot. Denna grupp, Sveriges snabbast växande, verkar vara ointressant för dagens politiker, trots information om att äldre inte får plats på boenden, ens om de närmar sig hundra år.

Äldre som får dåliga matlådor ställda utanför sin dörr, för en vecka i taget. (Vilken högbetald politiker vill äta matlådor med veckogammalt innehåll?) Hemtjänstpersonal har "tidstudieschema" att springa efter utan någon extra minut över till den person som är ledsen, ensam eller inte kan äta sin matlåda själv.

Anhöriga förväntas ta hand om sin till åren komna förälder eller partner. Politiker säger att alla mår bäst av att bo i sitt eget hem utan att lyssna till pensionärens önskan.

Alf Svensson, som ledde KD mellan 1973 och 2004, skulle troligen ha arbetat med pensionärsfrågan om han hade varit partiledare i dag. Hans efterträdare har inte samma intresse för frågan. I dag är pensionärerna samhällets stora ekonomiska svarta hål.

Äldreomsorg är det nödvändigt onda och behandlas styvmoderligt i dagens Sverige. KD borde anta utmaningen att satsa på pensionärerna. Partiet kunde då räkna med dem som sin största väljargrupp.

Läs mer: Andreas Carlson: KD satsar redan på äldre

Från början riktades agendan till frikyrkorna. Det var deras medlemmar som tilltalades av det program som Alf Svenssons företrädare Birger Ekstedt samt KD:s grundare Lewi Petrus byggde partiet på. Målet var då att behålla kristendomsundervisningen i skolan.

Mot slutet av 1960-talet kom socialisternas Stellan Arvidson att avskaffa kristendomskunskaperna för att göra skolan objektiv och etiskt neutral. Det var den östtyska DDR-modellen som gällde då.

I dag har KD:s politik gjort skillnaden tydlig mellan kristen trosuppfattning och det kristna kulturarvet – fortsätt på den vägen.

Det andra målet med bildande av KD var att förhindra fria aborter. I dag skulle partiet kunna arbeta för att minska aborttalen i Sverige genom att ge stöd till de kvinnor som ofrivilligt blivit med barn och erbjuda hjälp – ekonomiskt och praktiskt – inte som nu genom att erbjuda abort som den enklaste vägen ur ”problemet”.

Samhället har tagits som gisslan av RFSU som styr och dikterar vad, och hur, medborgarna ska tänka och agera. Det är inte rimligt att överlåta viktiga och grundläggande värderingar i ett demokratiskt samhälle till denna minoritetsorganisation.

Frågorna har i dag blivit tabubelagda och går inte ens att samtala om utan missförstånd och påhopp av denna minoritetsorganisation.

Om KD ska klara fyraprocentsspärren kommande riksdagsval behövs de väljare som inte känner sig hemma med partiets nya profil. Detta visar sig i opinionsmätningarnas sjunkande väljarsympatier.

Den populistiska framtoning partiet har valt har inte vunnit de unga väljarnas intresse och blir förmodligen inte den tilltänkta väljargrupp KD önskar.

Kvar står den grupp pensionärer som ingen hittills tycks vara intresserad av att satsat på. Ta därför tillfället i akt och satsa på den stora pensionärsgrupp som inte kommer att låta sig hamna på undantag.

De äldres livserfarenheter är samlade kunskap som inte bör gå förlorad i en alltför självcentrerad samhällskarusell. KD kan bli det parti som gör skillnad genom att ta tag i de svåra frågorna och inte utplånar sig självt till att bli det onödiga partiet som ingen behöver.

Om den självanalys görs där nya grepp prövas i de frågor som tidigare varit profilerande kanske väljarna känner igen sig och kommer tillbaka. Satsa på att låta Kristdemokraterna bli det gamla parti som uppstår igen i förnyad tappning.

Kerstin Fjärrfors

Fler artiklar för dig