Debatt

KD måste välja väg i EU-politiken

För oss är valet självklart – vi vill slå vakt om svenskt självbestämmande, skriver två kandidater för Junilistan till EU-valet.

EU är på fel spår. Euron har störtat många medlemsländer i en ekonomisk kris av 30-talskaraktär och den folkliga vreden över att Bryssel tar makten från medlemsnationerna växer för varje år. Nu inför EU-parlamentsvalet blir därför plötsligt alla partier EU-kritiska i hopp om att vinna röster, men hur ser sanningen egentligen ut? Vi vet att en överväldigande majoritet av Kristdemokraternas väljare var emot att Sverige skulle gå med i euron, men partiledningen beslöt ändå redan vid rikstinget år 2000 att man ville införa euron som Sveriges valuta. Dagens partiledare Göran Hägglund var 2003 KD:s ja-general i folkomröstningskampanjen och förre partiledaren och nuvarande EU-parlamentarikern Alf Svensson är en mycket varm euroanhängare, som har använt sina fem år i Bryssel till att rösta ja till nästan all maktkoncentration.

Svensson ligger i topp bland svenska parlamentariker i att rösta för att flytta makten till Bryssel. Han har under sina fem år i EU-parlamentet bland annat röstat för ökad EU-budget, för inrättandet av en EU-åklagar­myndighet och för att välja Jean-Claude Juncker till kandidat för att bli kommissions­president. Juncker driver på skapandet av en EU-stat som styr såväl ekonomi som utrikespolitik och han vill bygga upp en EU-armé.

Alf Svensson driver överstatlighet för att han tror på det. När Göran Hägglund i januari 2013 kritiserade ökad överstatlighet i EU läxade Svensson upp honom och ansåg att partiledarna i Sverige i stället bör gå samman och visa EU-optimism.

Partiets trumfkort i årets EU-val, Lars Adaktusson, har sagt att han tycker att Sverige på sikt ska gå med i EMU. Vi kan därför räkna med att han kommer att stödja maktkoncentration till Bryssel. Det blir nu finanspolitiskt samarbete med gemensamma bankgarantier, euroobligationer och EU-kontroll över medlemsländernas statsbudgetar, bostadspolitik och försvar. Adaktusson kommer att vara lojal mot sin federalistiska grupp, inte mot sina EU-skeptiska väljare.

Kristdemokraterna i Sverige står inför ett vägskäl i EU-politiken. Ska de fortsätta att välja Svenssons dröm om att bli ett svenskt CDU och säga ja och amen till allt eller ska man ändra sig och gå på den brittiska konservativa linjen som vill begränsa EU:s politiska union och skära i EU-byråkratin? Det betyder ett val mellan den federalistiska EPP-gruppen eller den EU-skeptiska ECR-gruppen. Vad vill egentligen KD med EU och med svenskt självstyre? Det är dags att sätta ner foten i den frågan.

För oss är valet självklart – vi vill slå vakt om svenskt självbestämmande. Och det fina med EU-valet är att där kan man ge uttryck för sitt motstånd mot överstatlighet, för att sedan i september rösta för hur vi ska göra i Sverige.

Leif Danielsson, kandidat Junilistan, kristdemokrat

Nils Lundgren, grundare Junilistan

Fler artiklar för dig