Debatt

Christer Daelander: Gå med Gud emot det onda

Teodiceproblemet engagerar oss. Hur kan det finnas så mycket ondska och lidande om det finns en god Gud? Vi behöver inte ifrågasätta Gud, utan gå med honom i kampen för det goda, skriver Christer Daelander.

Ämnet om hur det kan finnas en god Gud när det finns så mycket ondska i världen har debatterats sedan urminnes tider. Artiklarna i Dagen den 6 oktober belyser ämnet på ett varierat och bra sätt och ger hopp om att kunna bejaka den gode Guden trots det lidande och det onda som finns i världen. Jag skulle dock vilja bidra med ytterligare en vinkel i frågan – och det är kampmotivet – ett motiv som är väldigt verkligt när man arbetar med mission och mänskliga rättigheter.

Gud är allsmäktig men på grund av kärlek, som Morten Sagar skriver, har han lämnat ifrån sig makt till människan genom att skapa henne med fri vilja – frihet att välja det goda eller det onda, välja att sätta sig själv först eller leva i relation med Gud. Det är endast genom ett fritt val som en kärleksrelation kan uppstå.

Vissa texter i Gamla testamentet kan tolkas som att satan tycks ha varit i en liknande situation där han gjort uppror mot Gud. Vi befinner oss därför nu i en situation av kamp mellan gott och ont där Gud kämpar för att vinna tillbaka människan till sig och för att kunna visa på vad hans ursprungstanke var med skapelsen – det tillstånd som på hebreiskan heter ”shalom” – frid, fred och harmoni. Eftersom Gud lämnat ifrån sig makt, innebär det att han i dagsläget i den kosmiska historien inte har all makt. Det är därför djävulen kan fresta Jesus i öknen när han visar på alla världens riken och säger: ”Allt detta skall jag ge dig om du faller ner och tillber mig” (Matteus­ 4:9).

Läs också: Dokument: Det eviga teodicéproblemet

I Johannes vision i Uppenbarelseboken illustreras detta i kapitel 12 där dramat i himlen och på jorden beskrivs som en följd av Jesusbarnets födelse. Barnets födelse, med efterföljande himmelsfärd, utlöser en strid mellan satan och Guds änglar som leder till att satan kastas ut ur himlen och ner på jorden där han som ett vilddjur försöker förstöra så mycket som möjligt innan han till slut kommer att besegras. Det är i den tiden av kamp mellan gott och ont vi nu lever till dess Jesus kommer tillbaka. Efter detta kommer till slut allt det onda att förintas, såsom Johannes beskriver i Uppenbarelseboken 20 och framåt. Paulus tar ock­så upp det temat i Första Korinthierbrevet 15 då makten i sin helhet kommer att återlämnas till Gud.

Gud var allsmäktig, lämnade över en del makt under en tid, för att sedan få tillbaka all makt i slutet. Till dess utmanas vi att bejaka uppdraget att vara ambassadörer för det goda och för Guds rike.

Gud bygger brohuvuden för sitt rike i världen här och nu, brohuvuden som ska vara tecken på det som hans rike i fullhet en gång ska manifestera. Församlingen i Sverige och globalt är tänkt att vara ett sådant brohuvud tillsammans med de gemenskaper som vi utgör när vi möts.

I mitt arbete har jag många internationella kontakter och möter ofta människor som lever i utsatthet, fattigdom och förföljelse. I oktober 2015 mötte jag i Tadzjikistan pastor Ibrahim som omvände sig till kristendomen i början på 1990-talet. Hans församling blev då attackerad av islamistiska rebeller som hotade medlemmarna till livet om de inte vände tillbaka till islam. En del vågade inte göra annat men pastor Ibrahim vägrade. Då tog man honom till en soptipp och skulle skära halsen av honom. Han fick be en sista bön och bad då för sina bödlar att Gud skulle välsigna dem och deras familjer och visa dem på det sanna ljuset. Dessa blev så berörda att de inte kunde döda honom.

För Ibrahim var det väldigt tydligt att vi lever i en kamp mellan det goda och det onda och vi får kämpa för det goda, för evangeliet och det främsta vapnet är kärlek.

Ecuador drabbades av en förödande jordbävning 2016 och många dog och hus förstördes. Evangeliska förbundskyrkan mobiliserade sig snabbt och med stöd från Equmeniakyrkan engagerade de sig för att hjälpa människor i nöd. De fick bli ett ljus i mörkret för många. Huvudfrågan var inte varför Gud tillåter detta onda – i stället blev mötet med det onda en kallelse till att kämpa för det goda och hjälpa människor.

När Jesus i Matteus 9 såg de trasiga, sjuka och sargade människorna sa han till sina lärjungar: ”Skörden är stor men arbetarna få. Be därför skördens herre att han sänder ut arbetare till sin skörd.”

Christer Daelander, samordnare för Afrika och mänskliga rättigheter, Equmeniakyrkan

Fler artiklar för dig