Debatt

Christoffer Abrahamsson: Låt kyrkan vara motkultur till teknikutvecklingen

Om vi ser tekniken som ett neutralt medel, som jag uppfattar att Johan Eriksson gör, tror jag att vi underskattar den makt som tekniken faktiskt är, skriver Christoffer Abrahamsson.

Allt fler vetenskapliga rapporter redogör för de negativa konsekvenser teknikutvecklingen för med sig. Människor blir dummare, sover sämre, kan googla men inte analysera det de läser. Sociala medier ger drogliknande kickar, gör oss mer splittrade och mindre empatiska. Samtidigt är kyrkan tyst. Kyrkan präglas av en stark rädsla att utmana teknikutvecklingen då vi inte vill uppfattas som bakåtsträvande. Vi vill vinna världen samtidigt som vi håller på att förlora vår själ.

Om kyrkan vill flytta fram sina positioner på internet och sociala medier tror jag just att det är vad som skulle ske. På internet söker vi inte dialog, utan det som redan bekräftar vår världsbild inom det som är våra filterbubblor. Johan Eriksson jämför internet med Areopagen i sin debattartikel Dags att digitalisera kyrkan!, jag ser det mer som Paulus besök i Efesos: "Där ropade alla i munnen på varandra. Mötet var förvirrat, och de flesta visste inte varför de hade kommit dit." (Apg 19:32).

Vi kan behöva fråga oss: Vad gör tekniken med oss och andra? Hur påverkar den vår syn på oss själva och skapelsen? Hur formar den våra liv, våra samtalsklimat och vår världsbild? Mobiltelefonen är den nya guden, ger oss tröst och är allestädes närvarande. Den får oss att bli gränslösa konsumenter utan kroppar som är på jakt efter nästa like.

För egen del menar jag att kyrkan inte borde leda teknikutvecklingen utan utmana den. Kyrkan borde med profetisk skärpa genomskåda teknikföretagen, vad tekniken gör med oss och hur de formar vår värld. Vi behöver skapade helgade zoner där tekniken inte är den kraft som formar oss utan Gud.

Vi behöver upptäcka våra gränser och försonas med dem, i stället för att förneka våra gränser och fly från dem. Tänk om det folk söker inte främst är en kyrka som är uppkopplad, utan människor som är närvarande i ett fysiskt möte.

Christ­offer Abrahamsson, präst, Betlehems­kyrkan Stockholm (EFS)

Läs också: Elisabeth Sandlund: Inget går upp mot mänskliga möten

Fler artiklar för dig