Debatt

Naturbeteskött har positiv påverkan

Jag respekterar Per-Anders Jandes åsikter om mig, om djur och om miljö (Dagen 28/1). Men jag vidhåller naturbetesköttets positiva klimatpåverkan.

Vintern gör att vi inte behöver proppa i djuren förebyggande antibiotika samt reducerar behovet av kemiska bekämpningsmedel. Från maj till oktober betar våra djur på ängar. Vintertid äter de gräs från åkermark i en klimatzon där det är svårt att odla till exempel brödsäd.

Vår mark passar till att odla gräs som djuren omvandlar till goda, nyttiga livsmedel.

Eftersom vi inte fodrar djuren med kraftfoder ger det inte mer utsläpp än konventionell produktion. Enligt studier ger produktionen totalt sett positiv klimatpåverkan.

Du hänvisar till andra studier. Studier fokuserar ofta bara på en sak i taget och därför är det viktigt att också lyfta blicken och se helheten. När det gäller viss djuravel finns det ohälsosamma effekter. Därför är det viktigt att välja mat som är producerad på ett schysst sätt, den möjligheten finns i dag.

Vi har valt herefordkor och gotlandsfår på vår gård eftersom dessa är sunda och härdiga raser. Anledningen till att inte mer köttproduktion är baserad på naturbeten beror på att det kostar mer och många konsumenter väljer pris framför kvalitet.

Jag menar att det viktigaste är att äta sunt producerad mat – oavsett om det är kött, mjölk eller sallad!

Ann Hörlén,

Norrby Ängar, Eksjö

Fler artiklar för dig