Debatt

Nu är tid för mera Norden

Vi har lösningar och erfarenheter att föra med oss in i europeiska och globala sammanhang. Det skriver Dagfinn Høybråten, Nordiska ministerrådets generalsekreterare.

Det är med de nordiska grannländerna som det brukar vara med grannar. Vi tar dem för givna tills vi behöver dem som mest. Efter andra världskriget behövde vi våra grannar i Norden för att bygga upp en av de bäst integrerade regionerna i världen. I dag tar vi frukterna av detta arbete mer eller mindre för givna.

Vi åtnjuter rättigheter till välfärd, utbildning och politiskt deltagande, passfrihet, gemensamma kultur- och forskningsinstitutioner och ett omfattande samarbete på snart sagt alla samhällsområden.

Ute i världen väcker Nordens resultat uppmärksamhet. Vi toppar de flesta index som mäter goda samhällen. Vi är bland de bästa i världen när det gäller att omvandla ekonomisk tillväxt till livskvalitet för invånarna.

Vi får höga poäng för värderingar som tillit, jämställdhet och hållbarhet. Vi toppar listan över världens starkaste demokratier. Intresset för Norden ute i världen har knappast någonsin varit större. Efterfrågan på nordisk litteratur, film, mat och tv-serier slår alla rekord.

Det nordiska elsamarbetet lyfts fram internationellt som ett exempel att följa. Vi märker en ökande nyfikenhet kring den nordiska modellen från många håll. Modellen har visat vägen när det gäller kombination av yrkesliv och familjeliv, samarbete mellan olika parter och ett kontinuerligt fokus på reform och hållbarhet.

President Obama sammanfattade denna beundran när han i fjol samlade nordiska ledare till ett toppmöte i Vita huset: "Kan vi inte bara låta dessa fem små länder där i norr styra världen en tid. Det skulle göra världen till en bättre plats."

Men världen ändrar sig. Det utmanar även Norden. Flyktingsituationen har satt nordiska lösningar under press. EU-samarbetet befinner sig i en historisk legitimitetskris och står inför en rad avgörande vägval.

Terrorattacker har drabbat vår del av världen. Utvecklingen i Ryssland har bland annat ändrat förutsättningarna för Nordiska ministerrådets samarbetsprogram i regionen. Det politiska skiftet i Washington har lett till många frågor om hur världen kommer att utvecklas vidare. För att inte tala om klimatändringarna, digitaliseringen och pressen på grundläggande demokratiska värderingar på många håll i världen.

I den här situationen behöver de nordiska grannarna varandra. Tillsammans är vi världens elfte största ekonomi. Tillsammans representerar vi ett antal unika styrkepositioner.

Vi har lösningar och erfarenheter att föra med oss in i europeiska och globala sammanhang. Det finns flera uppdrag som vi kan lösa mer effektivt tillsammans än var för sig, till exempel inom hälsa, digitalisering och energi.

På Nordens dag den 23 mars är budskapet därför: Nu är det inte tid att ta vårt grannskap för givet. Det är tid att bygga och utveckla vårt goda samarbete. Nordens tid är nu. Det är en tid för starkare integration, tätare samarbete och bättre utnyttjande av den unika fördel vi har av vår geografiska, sociala och kulturella närhet.

De nordiska statsministrarna har lagt ribban högt. Norden ska vara världens bäst integrerade region. Vi avlägsnar systematiskt gränshinder som hämmar tillväxt och omställning i regionen. För första gången har vi startat en gemensam strategi för ”branding” av Norden ute i världen. Vi lanserar i år ett offensivt statsministerinitiativ som ska ta fram nordiska lösningar på globala utmaningar.

Nyckelord är grön omställning, nordisk mat och kost samt jämställdhet på arbetsmarknaden.

De nordiska samarbetsministrarna har enats om en gemensam strategi för nordiskt arbete med EU-frågor. Den fokuserar på den tidiga fasen i lagstiftningsprocessen och själva implementeringen av nya europeiska regelverk.

Vi förstärker samarbetet med Baltikum. Nordiska och baltiska ministrar med ansvar för digitalisering möts nästa månad för att diskutera ett konkret samarbete som kan utveckla regionens ledande position på detta område.

Styrkepositionerna och möjligheterna i vårt grannskap är många. Världen utanför Norden har upptäckt det. Jobbet är vårt.

Dagfinn Høybråten, Nordiska ministerrådets generalsekreterare

Fler artiklar för dig