Debatt

Svenska kyrkan delar oron om Mellanöstern

Det är ett självklart uttryck för kristen tro och solidaritet att fördöma allt våld.

Svenska kyrkan delar Simon Mattes (Dagen 7/4) oro och desperation inför de övergrepp som begås mot kristna i många delar av världen, såsom Irak och Syrien. Vi tar läget på stort allvar och gjort flera uttalanden och deltagit i manifestationer när det gäller Mellanöstern, nu senast den 15/3 på Medborgarplatsen i Stockholm.

I augusti i fjol uppmanade vi, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, svenska politiker och migrationsmyndigheter att stå upp för förföljda religiösa minoriteters rätt och möjlighet att söka en fristad i Sverige och övriga Europa.

Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, uttalade i höstas att: ”Läget är så alarmerande att det krävs extraordinära insatser från FN och dess medlemsstater för att skydda människors liv, välbefinnande och religionsfrihet i Mellanöstern”. Beslut har nyligen tagits av kyrkostyrelsen att utöka arbetet i Mellanöstern på grund av den rådande situationen.

Mycket av det arbete som vi gjort för att uppmärksamma situationen har gjorts inom ramen för Sveriges kristna råd, Svenska missionsrådet och Kyrkornas världsråd. Vi tror att det ger särskild tyngd att lyfta denna fråga tillsammans. Vi har bland annat hållit en manifestation för utsatta troende, en gemensam förbön för Irak och Syrien i Storkyrkan i Stockholm samt uppvaktat UD. En delegation från Kyrkornas världsråd besökte norra Irak i augusti förra året vilket följdes upp med en inlaga till FN:s råd för mänskliga rättigheter med flera rekommendationer.

Detta är bara några exempel på det arbete Svenska kyrkan gör för utsatta troende i Mellanöstern.

Det finns en särskild relation mellan troende i den världsvida kyrkan. I kraft av det kristna dopet är vi delar av en och samma kropp. Samtidigt är det ett självklart uttryck för kristen tro och solidaritet att fördöma allt våld, oavsett vilken grupp det drabbar. Den utsatthet som kristna upplever i många delar av världen får inte göra oss blinda för andras lidande och bli ett slagträ som används för att öka polariseringen mellan religiösa grupper.

Erik Apelgårdh, ansvarig för Svenska kyrkans arbete i Mellanöstern

Fler artiklar för dig