Debatt

Sveriges höga levnadsstandard bygger på slaveri

Teoretiskt finns valfrihet men praktiken är mycket mer problematisk.

Är den rubriken verkligen sann? Definitionen av en slav är att denne kan ägas och användas för tvångsarbete. Men vad innebär det? Kan det vara så att uttrycket tvångsarbete i sig innebär ägarskap, även om man inte betalat pengar för slaven? Våra kläder sys mestadels av asiater som tjänar mindre än några dollar om dagen.

Detsamma gäller huvuddelen av våra Ikea-möbler, byggvaruhusprodukter, mobiler, datorer, hushållsmaskiner, kontorsartiklar, etcetera. Listan är lång och motsvarar en hög andel av allt vi konsumerar.

Har dessa arbetare, som ibland låsts in i fabrikslokaler, någon större valmöjlighet? Knappast. Det finns inga andr­a jobb i deras länder. Närmare definitionen på tvångs­arbete kommer man inte. På så sätt kan svenskarna maximera sin levnadsstandard per BNP-krona.

Låt oss titta på vad som händer inom Sverige. Vem tömmer våra sopor, driver restauranger och gatukök, städar smutsiga golv, sköter gamla och handikappade, klipper hår, vaktar hem och företag, kör taxibilar, sopar gator, kontrollerar biljetter etcetera?

Dessa jobb ratas av de flesta svenskar varvid invandrarna indirekt blir tvingade att utföra dem. Teoretiskt finns valfrihet men praktiken är mycket mer problematisk.

Slutsats – borde inte vi svenskar begrunda vår moral djupare?

Christer Nylander

Fler artiklar för dig