Tänd ett synligt ljus mot nazistmörkret i Göteborg

Prästen Christoffer Abrahamsson manar till en gemensam ljuständning under nazistdemonstrationen i Göteborg. ”Som en symbolisk handling mot mörkrets närvaro i Göteborg.”

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Under sommaren 1941 lyckades en fånge fly från det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz. De kvarvarande fångarna blev kollektivt bestraffade och tio individer valdes ut för att dö svältdöden. En av dem, Franciszek Gajowniczek, drabbades av panik när han blev utvald. Han ropade ut sin oro för sin hustru och sina barn. Då steg en annan fånge, nummer 16670, och erbjöd sig att ha hans plats. Den 14 augusti 1941 dog prästen Maximilian Kolbe i Auschwitz. Han var bara en av drygt en miljon människor som mördades där.

Lördagen den 30 september har den nazistiska gruppen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) beviljats tillstånd att marschera genom Göteborgs gator. En organisation som vars ideologi är nazistisk, homofobisk, islamofobisk och innehåller såväl antisemitism och antiziganism.

Den kristna tron vittnar om att det onda inte besegras genom omvänd brutalitet. I Rom 12:21 kan vi läsa: Låt dig inte besegras av det onda utan besegra det onda med det goda. Vi besegrar alltså inte ett monster genom att bli ett snarlikt monster. Det onda beseg­ras genom det goda. 

Läs också: Kyrkor i protest mot nazistmarsch i Göteborg
 

En dag kommer ondskan slutgiltigt utplånas genom den radikalt självutgivande kärleken som är Gud. Det är också den kärleken som fördriver vår rädsla för det onda. Fram tills att den dagen är i dag är det vår uppgift att verka för det godas seger över ondskan.

Nazismen är en sådan ondska. En ondska som vi behöver göra motstånd mot. Under Nazitysklands tid blev kyrkan i Europa allt för ofta medlöpare åt dess ärenden. Låt oss lära av historien och aldrig begå samma misstag, varken som kristna eller kyrka. Vi får aldrig negligera totalitära ideologier utan måste uppmärksamma och göra motstånd mot dem. Vi kan inte låta rädsla få oss att tiga.

Låt oss gemensamt delta i en gemensam aktion över hela Sverige lördagen den 30 september. En stillsam protest mot nazisternas stöveltramp i Göteborg. Vid ett annat tillfälle i Bibeln, i Joh 1:14, kan vi läsa: ”Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.” Låt oss därför i våra kyrkor och hem tända ett ljus under lördagen som är synligt utifrån, som en symbolisk handling mot mörkrets närvaro i Göteborg och för ljusets styrka över det mörka. Ljusen kan bli böner om att mer av Guds rike ska bli synligt i en värld där mörkret så ofta känns tätt.

Läs också: Expo och Fokus – Så bör samhället bemöta nazisterna
 

Givetvis är ett brinnande ljus inte lösningen på nazismens framfart, men det kan bli en symbolhandling för oss. Det skulle kunna bli en manifestation av vår tilltro på det godas seger över det onda, något som visar att vi inte viker ner oss för mörkret, som kan ge oss mod att säga från också i andra sammanhang och en handling av solidaritet för de judar som drabbas av nazisternas närvaro i Göteborg.

Låt oss visa att ljuset lyser i mörkret och att mörkret varken har, kan eller kommer att övervinna det!

Christoffer Abrahamsson,

präst Betlehemskyrkan (EFS) 

Säg din mening

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (100%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

1 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Annons
Skogsbränderna
Annons