Thomas Carlson: Vi har varit naiva om flyktingpolitiken

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Vi har varit naiva, konstaterande vår nuvarande statsminister för ungefär tre år sedan när den massiva flyktingströmmen på Reinfeldts ”inbjudan” sökte sig genom Europa upp till Sverige. 163 000 kom under 2015. De flesta under den kalabalikartade hösten.

Naiviteten var ganska utbredd inte minst inom kristenheten. För att understryka budskapet om barmhärtighet (som ju alltid måste finnas) citerades Skriften flitigt. Där finns ju ord om att ta väl hand om ”främlingen bland eder” (observera singularformen). Det måste väl innebära en ganska generös exeges?! Dagen har förstärkt naiviteten hos sin läsekrets, förmodligen för att man är rädd för motsatsen, vilket jag också är. Hemska exempel på detta är ju den obarmhärtiga inställningen som Ungern och Polen intagit.

Men mellan A och Ö finns ju en hel del andra bokstäver om man vill vara realist och inte naivist. Vad är en rimlig nivå i relation till vår folkmängd? Behövs en omfördelning mellan Europas länder?

Vilka påfrestningar tål vårt samhälle? Då tänker jag inte främst på de kraftigt ökade kostnaderna, utan den ökade gängbrottsligheten, skolans misslyckande eller de runt 250 000 fattigpensionärerna. Man ska inte ställa grupp mot grupp, men det är ju något som våra politiker får göra varje dag; fler äldreboenden eller en ny fotbollsarena? Det kallas prioritering.

Vågar vi ställa frågan om hur vi ska göra när det blir mindre riskabelt att återvända till sitt hemland? Ska de tillfälliga uppehållstillstånden då inte förnyas? Ska de som då inte vill bidra till sin egen försörjning kunna gömma sig undan utvisning? Är vi inte lite väl naiva mot så kallade papperslösa? Det finns ju inga som har så mycket papper på att de inte får stanna i Sverige. Kan alla integreras? Vad gör vi för att eliminera försöken till parallellsamhällen där sharialagar ska gälla i stället för svensk lag?

För att minska naiviteten i läsekretsen bör Dagen öppna upp för en friare debatt om flyktingpolitiken. Det ibland uppdykande talet om en gränslös värld är bara en dröm på den här sidan evigheten. I en gränslös värld finns ju ingenstans att söka asyl, eller hur?

Thomas Carlson

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons