Debatt

Torv borde tvärtom gynnas av klimatskäl, KD

KD behöver se över sin miljö- och klimatpolitik.

Riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell skriver i en insändare i tidningen Dagen (21 april) att Kristdemokraterna förordar en skatt på torvutvinning som ett led i partiets miljö- och klimatarbete.

Tyvärr verkar inte Nordell vara särskilt påläst om torv och senare tids beräkningar på torvens klimatpåverkan.

Ny forskning visar att dränerade, dikade, marker för jord- och skogsbruk i Sverige läcker mer växthusgaser än hela transportsektorn. Problemet är stort i Sverige, Finland och de baltiska länderna, jämfört med övriga Europa.

Dikade torvmarker för skogsbruk och jordbruk står för över 25 procent av Sveriges växthusgasutsläpp­. I övriga EU är problemet­ betydligt mindre, och frågan tas därför inte på allvar.

De dikade torvmarkerna är ett resultat av att samhället subventionerade dränering för att utöka jord- och skogsbruksarealen i Sverige. Staten gav bidrag till detta ända fram till 1990-talet.

Följden är Sveriges största källa till växthusgasutsläpp och det finns egentligen bara två sätt att stoppa dem.

Det ena är att återväta alla dikade torvmarker, men det kommer att kosta samhället enorma belopp och dessutom förstöra över en miljon hektar skog- och åkermark som finns på dessa dikade torvmarker.

Den andra är att ta bort torven från dikade marker och därefter efterbehandla markerna till kolinbindande biotoper. Torv kan med fördel användas för odling, strö och energitorv och fordonsbränsle i stället för att den av sig själv oxiderar bort till ingen nytta.

Energitorv ger samförbränningsfördelar och effektivare förbränning i kraftvärmeverken, följden blir vinster för klimatet. Därför bör inte torv motarbetas med införande av skatter.

Torv kan bli fordonsbränsle och ersätta fossil olja. Kunskapen finns, potentialen i dikade torvmarker är enorm men de politiska styrmedlen, som KD:s förslag om att införa skatt för torvutvinning, lägger krokben för en sådan klimatpositiv utveckling.

Att som Kristdemokraterna föreslå en skatt på torvutvinning är en kontraproduktiv åtgärd för klimat- och miljöarbetet.

Det är dags för Kristdemokraterna att se över sin miljö- och klimatpolitik. Arbeta i stället för att Sverige och EU, som inte förstår problemet vi har i Sverige med dränerade torvmarker och klimatpåverkan, beslutar att torv från dikade marker ska jämställas med biobränslen.

Gör det fort för nu är det vår och innan hösten har ytterligare cirka 20 miljoner ton koldioxid oxiderat bort från våra svenska marker, upp i atmosfären till ingen nytta.

Claes Rülcker,

vd, branschföreningen Svensk torv

Fler artiklar för dig