Debatt

Vi är kallade att tänka mycket större

Har du en medioker plan kommer du med stor sannolikhet att få göra allt jobb själv.

1 av 2

"Stora är de ting du har gjort, dina under, Herre, min Gud, och dina planer med oss. Ingen kan mäta sig med dig. Jag vill tala och berätta om dem, men de är fler än jag kan räkna" (Ps 40:6).

De allra flesta människor tänker alldeles för begränsat och litet. Anledningen till det är flera saker där två sticker ut:

1. Vi vill vara som alla andra, så vi tänker automatiskt som alla andra.

2. Vi tar oss inte tid eller energi att fundera ut något större och annorlunda.

På grund av detta ser nästan all kristen verksamhet likadan ut. Blunda och föreställ dig hur en gudstjänst ser ut i vilken stad som helst i Sverige. Eller hur en ungdomskonferens eller bönegrupp ser ut, vilken sorts lovsång som spelas, hur en evangelisationssatsning ser ut. Ett fåtal varianter täcker förmodligen in 99 procent av all kristen verksamhet.

Eftersom vi fortsätter göra samma saker så måste det betyda att vi är nöjda med utvecklingen av kristendom i Sverige, eller att vi helt enkelt inte har kommit på något annat sätt att göra saker på. Men är vi verkligen nöjda med utvecklingen?

Många är nog inte det. Därför vill jag dela ett alternativt sätt att göra saker på, oavsett om det gäller att bygga församling, nå ut till ungdomar, ha en bönegrupp eller sprida evangeliet.

Den fråga du alltid ska ställa dig själv och som kommer att förändra ditt liv för alltid om du är disciplinerad att använda den är denna: Vad skulle krävas för att göra det minst 10 gånger större?

Gud är stor, och Gud gör stora under. Vi är skapade till Guds avbild och kallade att likna honom. Därför behöver vi tänka stort och ställa oss den frågan. För att ge några exempel: Om ett samfund har en konferens som normalt når ut till 10 000 kristna bör man ställa sig frågan vad som skulle krävas för att nå 100 000. Om en församling har en evangelisationssatsning där man står på stan och bjuder på kaffe och delar ut flygblad till förbipasserande bör man ställa sig frågan hur man under 24 timmar kan nå alla invånare i sin stad. Om en ungdomspastor försöker engagera ungdomar i staden där hon bor så bör hon ställa sig frågan hur hon kan skapa något som når alla ungdomar i Sverige. Eller Europa. Eller världen. För ingen plan är för stor för Herren.

När den frågan sedan är ställd ska den besvaras och då behöver man fundera på hur en sådan stor plan skulle se ut. När man därefter har den framför sig kan man bestämma om man vill göra den, eller om man vill gå tillbaks till den mindre planen. Ett av problemen är att i dag gör man aldrig den stora planen utan stannar vid den lilla utan att ens fundera på hur ett större alternativ skulle se ut. Det är i mina ögon inte att försöka gå i fotspåren av en stor Gud.

Det finns mer än 3 000 typer av korkskruvar. Om det finns mer än 3 000 sätt att korka upp en flaska kan vi anta att det finns långt fler sätt att till exempel nå ut till människor med evangeliet.

En fundamental insikt jag har efter att ha gjort många stora planer inom näringslivet, och som många människor fått om bakfoten är denna: Det är mycket lättare att göra något stort än något litet. En stor vision, idé och plan drar till sig människor som vill jobba för att se den bli verklighet; den drar till sig resurser, kapital och positiv kännedom. Har du en medioker plan kommer du med stor sannolikhet få göra allt jobb själv, alternativt tjata sönder den handfull människor i församlingen som alltid ställer upp. Planerar du att göra vad alla andra gör skulle jag inte vilja vara i dina skor, för det är hårt jobb.

Att förändra världen där­emot är betydligt enklare, för det vill många vara en del av.

Efter att du funderat över vad som skulle krävas för att göra det tio gånger så stort än tidigare, sammanfatta planen i en kort historia om på vilket sätt du vill skapa något stort och nytt, och se sedan hur den historien börjar dra till sig resurser.

Detta är ledarskap, och i mina ögon är det vad Herren kallat oss till.

Om inte vi, vem? Om inte nu, när?

Johan Eriksson,

Fler artiklar för dig