Debatt

Vi behöver börja prata bibel

Jag är visserligen den första att slå ett slag för den enskilda bibelläsningen men den behöver­ ett komplement: bibelsamtalet. Det skriver Anders Blåberg, general­sekreterare för Svenska bibelsällskapet

Vad pratar du om med andra? Vädret brukar vara en klar vinnare, ett allmängiltigt och ofarligt ämne. Saltet på vägarna, barn och barnbarn och sport är också tacksamma områden. Om samtalsämnena tryter finns hjälp att få. Medierna ger frikostiga listor med råd om vad som är lämpligt att beröra och, inte minst, vad som är olämpligt att prata om.

På en webbplats hittar jag följande råd under rubriken ”Samtalsämnen att undvika för att inte mista jobbet”: ”Försök inte frälsa dina arbetskamrater. Religion kan vara lika känsligt som politik.”

Och ja, chansen, eller risken, att tron och Bibeln kommer upp i vardagskonversationen är inte stor. Generellt sett pratas det mycket sällan om detta utanför gudstjänster.

En kanadensisk undersökning visar på ett spännande samband mellan att tala om bibelfrågor och vara trogen bibelläsare (Rick Hiemstra, "Confidence, Conversation and Community: Bible engagement in Canada" 2013).

Kopplingen är inte svår att förstå. Bibelläsning gör något med oss. Vi fascineras av berättelserna, förfäras ibland av ondskan och förundras över vad Gud gör.

Och när frågorna hopar sig är den naturliga reaktionen att samtala med någon om det vi läst, och plötsligt är någon mer inkluderad i ett utmanande bibelresonemang.

Står vi ensamma med vår bibel riskerar vi att fastna i frågorna och bli låsta i våra föreställningar.

Jag är visserligen den första att slå ett slag för den enskilda bibelläsningen. Den är enkel att få till och grundläggande för att växa i tron. Men den behöver ett komplement: bibelsamtalet.

Lokala kyrkor har som uppdrag att forma och understödja grupper för just bibelsamtal. I en sådan grupp är det självklart att dela med sig av det man läst. Erfarenheten visar att det ändå kan vara svårt och lite förläget.

Enbart lyssnande till bibelutläggning, år efter år, kan förkalka kanalerna så att det går trögt att själv dela något med andra. Ett bibelsamtal under god ledning är då rena hälsokuren.

Samtalen i vardagen om Bibeln, hur kommer de in? De som finns närmast oss, i till exempel familj och på arbetsplats, är de vi pratar mest med. Att i den miljön berätta om något man blivit berörd av är inte konstigt.

När Bibeln är en del av ditt liv borde även dina samtalsämnen färgas av detta faktum. Det är knappast provocerande att säga: "Jag läste om Josef i Första Mosebok i går och tänkte på det här med syskonkärlek som inte är så enkelt. Hur tänker du om det utifrån din familje-erfarenhet?"

Två saker händer då. För det första visar du att Bibeln är en bok som folk läser i dag. För det andra väcks en nyfikenhet: ”Vad står det egentligen i den där boken som berör så vanliga ämnen?” Jag är övertygad om att den egna läsningen får en ny dimension när vi, framför allt i mer sekulära miljöer, vädrar det vi läser.

Sveriges kyrkor samlas i gemenskap till bön och gudstjänst nu i januari under ekumeniska böneveckan 18–25 januari, och Bibelns dag firas den 22 januari. Vi ser ett signalvärde i att mötas ekumeniskt för att betona enheten. Den signalen behöver också uppfattas när det gäller Bibeln som vår gemensamma trosgrund. Att den läses och samtalas om i tid och otid, på hemmaplan och i oväntade miljöer, påverkar hela kyrkans framtid.

Anders Blåberg, generalsekreterare för Svenska bibelsällskapet

Fler artiklar för dig