"Det är frågan om en verklig megakatastrof"

Över 10 000 människor i provinsen Leyte i Filippinerna har dödats i supertyfonen, uppger en polischef. Tyfonen har lämnat stora skador efter sig och antalet döda stiger.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

-Det vi kan säga utan tvekan är att skadorna är massiva. Det är frågan om en verklig megakatastrof, säger Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Internationella Rödakorsfederationen i den filippinska huvudstaden Manila, till TT.

På ön Samar i Filippinerna, som tillsammans med Leyte, drabbades hårdast av supertyfonen uppges minst 300 människor hittats döda. Nästan 2 000 saknas, uppgav lokala myndigheter.

Filippinsk tv visar fasansfulla bilder från den demolerade staden Tacloban. Delar av staden är jämnad med marken och bland ruiner, döda kroppar och bråte letar överlevande förtvivlat efter anhöriga.

Reuters intervjuar en av de drabbade, gravida Jenny Dela Cruz, bland rasmassorna:

-Jag kan inte tänka. Jag vet inte vad jag ska göra. Allt vi kan göra nu är att försöka överleva dagen, men vad som händer i morgon och dagen efter det vet jag inte, säger hon.

TT: Vad behövs mest i det här akuta skedet?

-Just nu pågår livräddande verksamhet, search and rescue, första hjälpen och Röda Korsets frivilliga gör vad de kan för att hjälpa och rädda liv, förklarar von Weissenberg.

-Sedan kommer mat, vatten och tak över huvudet. Vi räknar med att 100 000-tals hus har förstörts. Behovet av tält och presenningar kommer att vara enormt. Den här tyfonen slog in över land med oförändrad styrka på fem eller sex ställen, och eftersom Filippinerna har cirka 7 000 öar blir hela operationen och logistiken svår. Vi måste arbeta i många olika områden i den centrala filippinska övärlden. Det kommer att bli tufft, säger han.

-Vad vi hör nu från olika håll är att siffrorna över antalet döda sannolikt kommer att öka. Myndigheterna sa i morse att det är fyra och en halv miljon människor som är påverkade av det här, säger Anna Lindenfors, landchef för internationella Rädda Barnen i Filippinerna, till TT.

Rädda Barnen förstärker nu sin katastrofinsats och tar in mer personal som ska hjälpa till. Det gäller att nå fram med hjälp så fort som möjligt, men insatsen kommer inte att bli lätt att genomföra.

-Infrastrukturen är oerhört skadad, så det är svårt att ta sig fram.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) planerar att skicka ett plan med förnödenheter från Örebro flygplats på måndag eftermiddag.

-Vi skickar funktioner för ledning och koordinering som telefon- och internetkommunikation. Vi har även med ett basläger för 60 FN-anställda, säger Anneli Bergholm Söder, chef för samordning och insats vid MSB.

-Det blir helt självförsörjande med mat, el och vatten för att inte belasta ytterligare.

Förutom Sverige bidrar Norge, Danmark, Finland, Estland och Luxemburg med personal och utrustning till försändelsen som är planerad att landa i Tacloban på ön Leyte.

Barbro Svensson arbetar som dykinstruktör på ön Panglao i Filippinerna, bara några mil från det område på grannön Bohol där tyfonen drog fram med stor kraft.

-Där jag bor är det helt lugnt, trots att stormen drog förbi bara några mil härifrån. Bortsett från elavbrott och några timmars regn så är allt okej här. Nu skiner till och med månen genom molnen. Folk har tänt stearinljus och de som lyckats få igång generatorerna kan använda sina datorer för att ta reda på vad som hänt på andra håll.

Tidigast på måndag eftermiddag räknar MSB med att kunna transportera personal och materiel till landet. Man kommer även att skicka utrustning för telefon- och internetkommunikation.

Runt klockan 21 svensk tid väntas tyfonen nå Hanoi i norra Vietnam, där Lotta Sylwander, chef för Unicef i Vietnam, bor.

-Man märker att folk bunkrar med dricksvatten och färskvaror, men man ser ingen panik. Vietnameserna har gått igenom det här förut, så de tar det med ganska god ro tror jag.

FN-systemet i landet är däremot är lite mer alerta, berättar Sylwander. FN:s samtliga kontor i Vietnam kommer att vara stängda under morgondagen.

-Vi har haft ett möte i dag med alla FN-organisationer där vi har diskuterat hur vi snabbt ska titta på hur situationen är i de provinser som tyfonen har gått över.

Erik Billgren bor på centrala Vietnams östkust där han är chef för en turistanläggning vid havet strax utanför storstaden Danang.

-Folk flyttas till skolor och liknande, hus med skydd av sandsäckar och liknande. Men för vår del svängde tyfonen lyckligtvis i sista minuten och tog vägen norrut längs med kusten ute på havet. Den kan förstås ändra riktning, sådant vet man ju aldrig.

-Det här var den största tyfonen vi någonsin sett komma emot oss. Hade den träffat oss med full styrka, hade det blivit förödande, säger han.

Omkring 300 svenskar bor i Vietnam och cirka 200 beräknas vara där som turister.

-De bofasta håller sig informerade och vi skickar mejl till dem. Då är vi mer oroliga för de svenskar som reser omkring här. De kan mycket väl befinna sig i områden som drabbas, säger Camilla Mellander på Sveriges ambassad i Hanoi.

Svenska UD har fortfarande inga uppgifter om skadade eller drabbade svenskar i Filippinerna. UD försöker att lokalisera och få tag på svenskar i Filippinerna, bland annat med hjälp av ambassaden i Bangkok och de lokala myndigheterna.

-Vad jag förstår så har man fortfarande problem med telekommunikationerna, så det är svårt att få information, men man försöker, säger Maria Parent på UD:s pressjour.

Röda Korset avser att öppna de stora lagren i Kuala Lumpur inom de närmaste dagarna när logistiken kan fås att fungera genom att flygfält i Filippinerna öppnar.

Andreas von Weissenberg säger att Sverige och EU nu kan stödja Röda Korset i den pågående operationen.

-Inom några dagar kommer vi att gå ut globalt med siffror på hur stor operationen kommer att vara. Det kan behövas 10-tals miljoner, kanske 100-tals miljoner euro. Det visar sig när vi har exakt information om katastrofens omfattning.

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons