Det är inne att vara ute på kristna lägret Patrullriks

Efter flera år av krympande siffror börjar det nu se ljusare ut för landets scoutkårer. Allt fler barn och ungdomar hittar hem i scouterna och lockas av bland annat utomhusaktiviteter och lägerlivet. Dagen tog tempen på Patrullriks, ett av de scoutläger som pågår denna vecka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag tycker det syns ett ökat intresse för scouterna och uteliv i allmänhet. Många barn och familjer vill göra något annat än att sitta framför tv:n. Att åka på scoutläger är dessutom inte kostsamt som många andra aktiviteter eftersom man använder det som finns i naturen.

Anna Åman är lägerchef för Patrullriks – ett stort scoutläger arrangerat av Salt – barn & unga i EFS (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen) som i år hålls i Mossebo, i Kalmar. Lägret har ägt rum på olika platser vart tredje år sedan 1964 och hålls varje gång på olika platser i Sverige.

Det är inte bara Kalmarregionen som invaderas av scouter denna vecka. På lördag intar omkring 400 scoutkårer, med sammanlagt 11 000 deltagare, Rinkabyfältet i Kristianstad för ett rikstäckande Jamboree.

Långvarig nedåtgående trend

Under en längre tid har scouterna i Sverige blivit allt färre. Men nu börjar man se en mer positiv trend. Enligt riksorganisationen Scouterna växer nu rörelsen med omkring åtta personer per dag. Orsaken till det ökade scoutintresset antas bland annat vara en tilltagande utomhustrend.

Men historiskt är det få som lockas av scoutlivet i dag jämfört med tidigare. I mitten av 1970-talet var antalet scouter uppe på 180 000. En förklaring till att man tappat kraftigt sedan dess är det betydligt större utbudet av fritidsaktiviteter för barn, men även att medlemsregistren städats mer sedan dess.

Störst ökning bland 15-åringar

Största ökningen förra året såg man hos gruppen 15-åringar.

– Där ser vi att det finns ett stort samhällsengagemang, man vill vara i en organisation där man kan vara med och påverka, säger Caroline Thunved, kommunikationschef vid Scouterna, till TT.

1 500 deltagare på Patrullriks

Även om man är långt från de tidiga rekordåren så bryter den senaste siffran, omkring 69 000 scouter, mot en nedåtgående trend de senaste åren. Det tycker även Anna Åman är något som återspeglas bland EFS scoutverksamhet.

När Dagen talar med henne står hon mitt på lägerområdet där de 1 500 deltagarna genast började bygga upp lägerbyarna, bestående av tält, kök och diskbänkar, ja allt vad man kan tycka att man behöver under en vecka borta från civilisationen.

99271.jpg– Från starten i söndags såg jag förväntan i deltagarnas ögon. Vi har sett fram emot det här länge nu och folk är väldigt glada, säger Anna Åman.

Lägret är uppdelat i tre olika delar: En scoutby för de som är verksamma scouter inom EFS, en by för barnfamiljer som vill prova lägerlivet tillsammans och ungdomsfestivalen ”Jump” för de lite äldre ungdomarna.

Tema: Hopp

2017 års läger har haft temat ”hopp”. Vilket Anna Åman berättar har genomsyrat alla delar av veckans program, men på lite olika sätt.

– I bysamlingarna utgår vi från bibeltexter med hopp som temat och på Jump så får de äldre ungdomarna prova en höghöjdsbana där man kan utmana sig och hoppa ut bland träden.

Har byggt ett bönhus

Speciellt för årets upplaga av lägret är ett bönhus som byggts upp. Hit kommer både barn och vuxna för att rikta fokus mot Gud och be för lägret, Sverige eller andra länder.

– Man kan be vid en särskild flagga för ett land. Många av barnen har kompisar som flytt från andra länder och känner med deras situation.

Fakta:

Antal deltagare: Cirka 1 500 scouter från hela landet

Var: Mossebo i Kalmar

När: 30 juli-5 augusti 2017

Tema: Hopp

Arrangör: Salt – barn & unga i EFS

Lägret indelas i tre ”byar”: Familjebyn Hoppetossa (för åldrarna 0-9 år), Scoutbyn (10-14) och ungdomsfestivalen Jump (15 och uppåt).

Patrullriks har arrangerats på olika platser vart tredje år sedan 1964.

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Annons