Domprosten: Vi har följt regelboken

Mats Hermansson vill inte kalla det rådande läget för en förtroendekris. Hur biskopens brev till församlingen var formulerat får stå för honom, menar domprosten. – Jag vet inte vad han menar med ordet ”ovärdigt”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Det råder ingen förtroendekris mellan biskop Sven-Bernhard Fast och Visby domkyrkoförsamling. Åtminstone inte enligt domprost Mats Hermansson. Biskopens skarpt formulerade brev till församlingen ser inte domprosten som något ovanligt.

– Det är ett brev från biskopen till kyrkorådet. Hur det är formulerat är biskopens sak att svara på, säger Mats Hermansson.

Han nämner dig i brevet som den som skickat ut informationen och den som kallat personalen till samtal om indragna tjänster.

– Ja, det gör han kanske, men det är inte jag som håller på med omorganisationen utan det är domkyrkoförsamlingen och kyrkorådet.

Enligt biskopen har personalen behandlats på ett ”ovärdigt” sätt.

– Jag har sagt till honom att vi följt regelboken. Jag hade också enskilda samtal med de personer som innehade tjänsterna som var aktuella i det här sammanhanget. Att det skulle ha varit ovärdigt får stå för honom.

Så det råder ingen förtroendekris mellan biskop och församling?

– Nej. Så skulle jag verkligen inte rubricera det.

Din frus dotter har varit anställd i ett hälsoprojekt och det planeras för en pilgrimsresa för hela personalen till Santiago de Compostela – hur går det ihop med nedskärningarna som görs?

– Jo, jag vet, det är många som tycker att det är konstigt. Men det är väl ännu viktigare om det är så att man lever i kristid, att man också satsar på personalen. Vi får se vad vi har råd med i budgeten för 2016.

Den 27 januari skickar du mejl till ledningsgruppen och de förtroendevalda i församlingen om att de ska hänvisa journalisterna till dig. Är de medvetna om att de har meddelarrätt?

– Det är självklart att vi inte går i från svensk lagstiftning. Det finns inga behov av munkavle på någon. Det var inte alls tanken, utan hänvisa till mig om du inte riktigt vet hur du ska svara på frågorna.

Bra relationer till biskopen

Inger Harlevi, vice ordförande i kyrkorådet, anser att relationen mellan domkyrkoförsamlingen och biskopen är god.

– Förhållandet till biskopen är bra. Vi har ingen konstig relation alls, säger hon.

På frågan om hur hon ser på den omorganisation som planeras och reaktionerna på den svarar Inger Harlevi:

– Visby domkyrkoförsamling har ett uppdrag sen lång tid tillbaka att se till att ha en budget som är i balans och nu saknas det pengar. Vi måste bland annat spara in på hyran av Tjelvarkyrkan. Men vi har ett väldigt gott förhållande till missionsförsamlingen och var det arbetet landar vet vi inte än.

– Det är ingen som är uppsagd, det är lögn att påstå det.

 

Denna artikel har klandrats av PON. Beslutet kan läsas i sin helhet här:

http://www.po.se/faellningar/faellda-aerenden/925-dagen-klandras-foer-reportage-om-kyrkostrid-pa-gotland

Inger Harlevi var tidigare kyrkorådets ordförande men efter en skandal med falska intyg om hur kyrkoantikvarisk ersättning används tog hon time out för att sedan återkomma som vice ordförande.

Inger Harlevi var tidigare kyrkorådets ordförande men efter en skandal med falska intyg om hur kyrkoantikvarisk ersättning används tog hon time out för att sedan återkomma som vice ordförande.

Foto: Karl Melander
[x]
Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons