Inte ens spärren kan störa Lööfs leende

I Annie Lööfs tolkning av den liberala ideologin finns ingen förståelse för att en barnmorska av samvetsskäl ska slippa göra aborter.Dagen mötte en glad partiledare som gärna pratar om Gud.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Det är kanske onödigt att skriva att Annie Lööf är glad. Det tycks hon alltid vara. Om hon så blir åthutad av en politisk motståndare eller fränt utfrågad av en journalist, så ler hon.

Dagens 45 minuter långa besök på näringsdepartementet är inget undantag. Men när en av medarbetarna råkar filma hennes skrivbord ser hon för några sekunder lite besvärad ut. Hon avbryter intervjun och avslöjar att där finns ett PM som han inte bör läsa.

När han övergår till att filma hennes fruktkorg med ekologiska bananer och ett inramat foto där hon skakar hand med Barack Obama går det bättre.

Det finns ingen anledning att tro annat än att Annie Lööfs trevlighet är uppriktigt menad. Och hon duckar aldrig för ett ämne. Vi inleder med en webbtv-intervju där hon bland annat får frågan om vad Gud betyder för henne:

– Det är viktigt att ha en andlig dimension i livet, det finns många existentiella frågor som är svåra att finna svar på i ett stämmoprogram eller i en lagbok, utan vi söker svar på en betydligt högre nivå. Varför finns det ondska, krig och hemlöshet, till exempel? I detta kan Gud vara en stark kraft i att finna både lugn och trygghet, men också vägledning.

Även för dig?

– Ja, även för mig

Besöker du kyrkor ofta?

– Inte så ofta som en del andra. Jag är medlem i Svenska kyrkan och uppvuxen i en ekumenisk miljö med gospelkör i Missionskyrkan, UV-scouter i Allianskyrkan och ungdomsverksamheten i Pingstkyrkan. Det gör att jag har en stor vänskapskrets som är aktiva i kyrkor. Men för egen del inskränker det sig till dop, konfirmation, bröllop och midnattsmässor vid jul.

Annie Lööf har framstått som regeringens mest invandrarvänliga representant. Hon är stolt över den arbetskraftsinvandring som alliansen står för.

Varför är det så bra med ökad invandring?

– Sverige skulle inte varit vad det är i dag utan den. Vi ser många från andra länder som bär upp vår välfärd och vårt privata företagande. Det är många innovativa idéer, för att inte tala om maträtter, som kommit fram genom vårt utbyte med omvärlden.

Många kristna engagerar sig i flyktingfrågor, vilken roll spelar de för integrationen?

– De kristna och hela det civila samhället spelar en ofantligt viktig roll. Jag kommer från Värnamo med många olika samfund som spelat en stor roll för social inkludering och för integrationsarbetet. Det civila samhället är viktigare än staten i många sammanhang.

Annie Lööf nämner fotboll, kyrkornas körsång och öppna förskolor som ingångar till det svenska samhället för invandrare.

”Jag är stolt över vårt ungdomsförbund”

Hon har många gånger fått frågan om ungdomsförbundets superliberala utspel som blev extra tydligt när partiet förra året skulle besluta om nytt idéprogram. Hon tar, återigen, avstånd från legalisering av cannabis och andra superliberala utspel.

Men är inte CUF det framtida Centerpartiet?

– Inte idéerna, men de aktiva personerna. Det är ju återväxten för alla partier. Jag är väldigt stolt över vårt ungdomsförbund. Men det finns frågor där vi definitivt inte delar varandras åsikter. Vi vill ha en restriktiv narkotikapolitik och vi står upp för den svenska sexköpslagen.

Vi resonerar kring olika varianter av liberalismen. Centerns är decentralistisk, social och grön, påpekar hon.

– I den sociala liberalismen ska det finnas regler för samhället och vi ska se till de mest utsatta.

Men hur många liberala partier behövs det i riksdagen?

– Vi behöver fler liberala partier, tror jag. Allt flera partier säger nu att det är staten som ska bestämma vilket äldreboende man ska välja. Min liberalism utgår från människan och människans rätt att välja. Men i dag finns, både från höger och vänster, ett krav på ökad centralism. Det tror jag är skadligt.

Men utifrån en liberal ideologi, med människors rätt att själv bestämma: en barmmorska som begär att få samvetsfrihet för att slippa utföra aborter i sitt arbete borde väl vara en liberal ståndpunkt?

– Nej. När man söker sig till barnmorskeyrket är man medveten om att det ingår i arbetsuppgiften. Rätten för alla kvinnor att få en abort utförd står över. Och detta grundar jag i min liberala ståndpunkt.

Annie Lööf skiner om möjligt upp ännu mer än tidigare när vi berättar att vi har frågor med oss från flera svenska kyrkoledare.

Anders Wejryd tycker att politikerna ska tänka långsiktigt och att det är för lätt att vinna röster på plånboksfrågor.

– Jag håller helt med honom. Vi går till val på att vara det långsiktigt hållbara alternativet i svensk politik. Vi har sett under de senaste årens kriser, med kvartalskapitalism som varit i fokus att det inte gynnar integrationen eller jobben.

Kan man tänka långsiktigt även när man ligger kring fyraprocentspärren?

– Det är då man måste tänka långsiktigt. Vi har ju en historia som andra partier att åka upp och ned i opinionsmätningar, men vi är duktiga när det väl gäller. Vi vet att vi är riktiga valspurtare, därför är jag övertygad om att vi kommer att öka.

Frälsningsarméns ledare Marie Willermark har inte bara frågor och utmaningar utan mer också tröst och uppmuntran. ”Håll ut!” hälsar hon.

Fakta:

  • Annie Lööf
  • Fyller 31 år den 16 juli.
  • Näringsminister och ordförande för Centerpartiet sedan 2011.
  • Blev medlem i Centerpartiet 2001.
  • Som nittonåring (2002) valdes hon till ersättare i kommunfullmäktige i Värnamo och fick en plats i socialnämnden.
  • Kom in i riksdagen 2006.
  • Har 32 300 följare på Twitter.
Annons
Annons
Annons
Annons