Kyrkosvindleriet ökar dramatiskt

Otrogna medlemmar lurar kyrkor och kristna organisationer på hundratals miljarder varje år. Och ny statistik visar att svindleriet kommer att öka dramatiskt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Den som tror att kyrkans väggar är ett skydd mot korruption och otrogna medlemmar och anställda behöver tänka om. I år kommer runt 400 miljarder kronor att försvinna spårlöst från världens missionsorganisationer och kristna samfund. 2025 beräknas beloppet vara dubbelt så stort enligt en rykande färsk rapport.

– Svindel och bedrägeri är en allmänmänsklig aktivitet. Överallt där det finns pengar som kan stjälas så kommer folk att stjäla, säger Todd Johnson, direktor vid Centrum för global kristendom vid Bordon Conwell Theological Seminary i USA.

Beloppen bekräftas i en rapport som offentliggörs i juni och som han har tagit fram tillsammans med forskarna Gina A Zurlo och Albert W Hickman. I likhet med tidigare undersökningar visar den att det har varit en accelererande utveckling de senaste åtta åren. 2007 försvann runt 190 miljarder kronor i ekonomiska oegentligheter. För fem år sedan var beloppet 260 miljarder. Och om tio år kan vi alltså räkna med att 800 miljarder kronor undandras kristet arbete på grund av ekonomisk trolöshet.

– Detta fenomen är globalt. Var man befinner sig spelar ingen roll. Vi har jobbat med frågan i 30 år och ser att ekonomiska brott kan förekomma var som helst, säger Johnson.

Mer sårbara områden

Vissa geografiska områden är dock mer sårbara än andra. Johnson pekar på de så kallade Nigeriabreven, som i vår tid skickas som e-post. Vid sidan av Afrika är Asien och Sydamerika särskilt utsatta kontinenter.

– Otraditionella kyrkor växer särskilt starkt i dessa regioner. Det handlar om allt från husförsamlingar till megakyrkor och organisationer som ofta har mindre kontroll och sämre ekonomiska rutiner.

Ett färskt exempel, där rättsprocessen fortfarande pågår, är skandalen i megakyrkan City Harvest Church (CHC) i Singapore. Kong Hee grundade CHC 1989 och kyrkan växte våldsamt. I årsberättelsen för 2013 uppges det att CHC hade 13 000 medlemmar. Med tillväxten följde de ekonomiska framgångarna. Kyrkan fick in stora summor från sina medlemmar.

Nu är grundaren och pastorn Kong Hee åtalad för förskingring av 50 miljoner singaporedollar, runt 250 miljoner kronor. Åklagaren menar att pastor Hee först tog 24 miljoner dollar från kyrkans kassa för att hjälpa sin hustru Ho Yeow Sun med hennes karriär i musikbranschen och att han sedan tog ytterligare 26 miljoner från kyrkan för att täcka det första bedrägeriet. Pastorn och ytterligare fem personer arresterades år 2012.

Riskerar tjugo års fängelse

Kong Hee har nekat till att han var ansvarig för bolaget som skulle producera hustruns skivor. Men i rätten kom det fram att han hade beställt visitkort där det stod att han var verkställande direktör i skivbolaget. Då kom pastorn på att han nog hade ett visst inflytande där.

Åklagaren hävdar att pastorn använde kyrkans pengar för att starta ett företag som skulle hjälpa hustrun. Enligt Channel NewsAsia gjordes det för att hennes sekulära musik skulle hållas på armlängds avstånd från församlingens verksamhet. För en tid sedan berättade Christian Post att det finns e-postmeddelanden mellan flera av pastorerna i kyrkan där Kong Hee bekräftar att ekonomiska medel ska användas för att betala hustruns skivutgivning.

Kong Hee och de andra fem åtalade CHC-­ledarna riskerar mellan tio och tjugo års fängelse om de blir avslöjade.

Det är inte första gången som pastor Kong Hee har varit i blåsväder. 2010 avslöjade en bloggare att pastorns senaste bok ”Daily Devotionals” var mycket lik en annan bok ”The Leadership Bible” som hade utgivits tio år tidigare. Kong Hees bok hade delats ut till kyrkans medlemmar och han försvarade sig med att den bara var tänkt för internt bruk. Han bad om förlåtelse för att han hade lånat texten utan att ange källa.

Stora mörkertal

Rapporten ”Svindleri i den globala kristenheten” bygger sina beräkningar på kända korruptionsskandaler och på beräkningar gjorda inom flera samfund.

– Mörkertalet är stort och många menar att 6 procent av gåvomedlen är alldeles för lite. Några uppskattar att det snarare handlar om 10–12 procent av alla insamlade pengar, säger Todd Johnson.

Är kyrkor mer sårbara när det gäller ekonomisk brottslighet än andra institutioner i samhället?

– Ja, det verkar så. I många religiösa sammanhang finns en naiv tilltro till ledarskapet. Säger pastorn att man kan få 15 procent mer om man deltar i en investering litar många på det. Man utgår från att det stämmer utan att vara kritiska och ifrågasättande.

Todd Johnson pekar på en välkänd historia i USA där en betrodd medarbetare i den episkopala kyrkan i Washington försnillade två miljoner dollar, runt 16 miljoner kronor.

– De hade alla system på plats och alla checkar skulle ha två namnteckningar.

Men biskopen var en upptagen man som reste mycket. Innan han gav sig i väg signerade han blanka checkar för att underlätta sekreterarens jobb. Så småningom växte misstankarna fram när sekreteraren plötsligt lät anlägga en swimmingpool och körde runt i dyra bilar.

– Det pågick i tre år. Här bröts den stränga regeln om två signaturer och det fick ödesdigra följder. Det räcker inte med att ha regler, de måste följas också, säger Johnson.

Kvinna med prickfritt förflutet

Enligt forskarna är det inte enkelt att finna en typisk profil på ”otrogna medarbetare” men en studie visar att den typiska gärningspersonen när det gäller svindleri i ideella organisationer är en kvinna med prickfritt förflutet som haft sin anställning i minst tre år och som tjänar mindre än 400 000 kronor om året. Orsaken är att det oftast är kvinnor som jobbar som sekreterare eller ekonomiansvariga i sådana organisationer. Men faktum är att män utklassar kvinnor när det kommer till svindleri och bedrägeri.

Hur kan kyrkor och kristna organisationer rusta sig mot ekonomisk trolöshet?

– Grundläggande är att klargöra var ansvaret ligger och att ha goda rutiner. Den positiva nyheten är att en majoritet av kristna organisationer har de säkerhetssystem som behövs på plats, säger Todd Johnson.

Stig-Øyvind Blystad, Vårt land

Översättning: Elisabeth Sandlund

Annons
Annons
Annons
Annons