Sjöstedt: Kristna vinner på stoppade vinster i välfärden

Vänsterpartiet är villigt att lägga bort socialismen under den kommande mandatperioden – för att få igenom sina hjärtefrågor. Jonas Sjöstedt ser för övrigt inte sitt parti som ateistiskt och själv kallar han sig agnostiker.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Det första vi sugs in i på Jonas Sjöstedts arbetsrum är en bonad som hans mamma broderat. Men här står inget förnumstigt svenskt ordstäv, som liknande broderier brukar innehålla, utan ett klassiskt citat av en av Sjöstedts företrädare, VPK-ledaren C H Hermansson. ”Någon (svordom) ordning får det väl vara i ett parti”, röt han till på en kongress, ett citat som nu pryder V-ledarens nya och välordnade arbetsrum.

För visst visar Jonas Sjöstedt upp ordning. Inne på rummet har han en Sverigekarta full av knappnålar, i tre olika färger, för att hålla koll på var och när han besökt lokalpolitiker i landet. Han vill inte bara hålla ordning på sina egna resor, utan också hålla en viss ordning inom partiet, där partiledningen starkt markerat mot våldsglorifiering inom ungdomsförbundet, med uteslutningar som metod.

Men för oss säger det klassiska broderiet, med svordomen, kanske också något om dagens väns-terledare. Precis som den motsägelsefulla tavlan, är han också stundtals motsägelsefull, när han som socialist då och då låter som en politiker på den borgerliga kanten.

Exempelvis när vi visar vår profilbild på Vänsterpartiet, ritad av Anders Parsmo. Jonas Sjöstedt kan hålla med om mycket av det han ser, men reagerar direkt på att vi målat dit en stat som delar resurserna rättvist och som omfamnar sina medborgare.

– För mig är samhället mycket större än dess stat. Målet är inte att allt ska vara statligt, utan att människor ska ha makt över sina liv, säger väns-terledaren.

Det kunde lika gärna ha sagts av en allianspolitiker.

Jonas Sjöstedt invänder också mot tanken att hans parti skulle förorda ateism, trots sitt kommunistiska förflutna.

– Det är människors sak vad man tror, vi lägger oss inte i om man tror eller inte. Vi är övertygade om att kyrkor kommer att leva kvar även i framtiden, säger han.

Han medger att partiet inte har så stort väljarstöd bland kyrkobesökare, men han menar att det finns många troende i partiet från Svenska kyrkan och frikyrkan.

Har kommunismen skrämt kristna?

– Om man går långt tillbaka tror jag det var så. Men det finns också många beröringspunkter mellan kyrkorna och vänstern, som bistånd och socialt arbete. Den humanism som finns inom många kyrkor påminner om vänstervärderingar.

De idéburna organisationerna, som till exempel kristna samfund, kommer att få det bättre när Vänstern lyckas stoppa vinster i välfärden. Det menar Jonas Sjöstedt. De som nu vill arbeta inom välfärdssektorn pressas av marknaden till att sänka priser och rationalisera, för att hänga med i konkurrensen.

– Det finns städer där Stadsmissionen eller Röda korset slutat bedriva äldreomsorg, därför att man inte kan behålla kvalitet när priserna pressas för hårt, säger han.

Stoppa vinster i välfärden är Vänsterpartiets paroll. Men egentligen handlar det inte om vinster i vanlig mening, utan om ett krav att företagen ska återinvestera överskotten.

Borde ni inte justera ordvalet då?

– Det blir väl en mindre klatschig paroll. Men de flesta som vill förstår vad vi menar. Sedan finns det väl de som inte är så angelägna om att förstå budskapet.

Det är en lugn och avslappnad Jonas Sjöstedt vi möter. I debatter kan han då och då blixtra till och vara aggressiv, men vanligtvis har han en väldigt mjuk framtoning. En mjukhet som han kombinerar med ganska hårda och tydliga svar, som att han ser sig som pragmatiker i vissa lägen, medan han i andra frågor inte tänker lägga sig platt.

Jonas Sjöstedts kontor ligger i riksdagshuskomplexet i Gamla stan i Stockholm. Tidigare satt partiet rent geografiskt närmare maktens cent-rum. Trots det ser det ut som att han kan vara på väg att föra Vänsterpartiet rakt in i ett regeringssamarbete. Opinionsläget ser ljust ut, och om det finns något orosmoln på himlen så handlar det om hur en eventuell regering ska bildas efter valet.

På hatthyllan utanför arbetsrummet ligger cykelhjälmen, ofta blir det cykel till jobbet, så på åtminstone en punkt kan han förenas med miljöpartisterna.

Om ni ska bilda regering på den rödgröna sidan kan vi gissa att Vänsterpartiet får vika ned sig i en del viktiga frågor. Kanske både försvaret, vinstutdelning och det fria skolvalet?

– Vi är tydliga med att vi vill ha en rödgrön regering utan borgerliga partier. Vi är de enda parti som gett det beskedet. Och vi har också sagt att det är en fråga som vi måste få genomslag för – och det är vinsterna i välfärden. Annars kan vi inte sitta i en regering.

– Vi kommer att kompromissa på många områden. Det gör vi nu i de kommuner där vi är med och styr, Malmö, Göteborg med flera. Det viktiga är att vi drar åt rätt håll. Kom ihåg att vi har gjort ett stort antal budgetar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Men det blir ingen kompromiss om vinster i välfärden?

– Man kan diskutera hur och när, men inte om huvudinriktningen. Skulle Åsa Romson och Stefan Löfven komma till oss och säga Ni får vara med i regeringen – men vinstkapitalbolagen får hålla på som i dag, då skulle vi säga nej, tack!

Finns det några ministerposter ni gärna vill ha?

– Det gör det. Men vi spar det till efter valet. Dels pågår ett internt arbete att ta fram ministerkandidater och statssekreterarkandidater. Dels vore det att föregripa en förhandling.

I ert partiprogram står det att ni vill ha ett socialistiskt samhälle, men i er valplattform använder ni inte ordet socialism över huvudtaget. Varför då?

– Det är väl ett utslag av vår pragmatism. Att vi inte tror att vi kommer dit under nästa mandatperiod. En valplattform ska ju handla om den perioden, säger Jonas Sjöstedt.

Med oss till alla partiledare har vi frågor från kristna kyrkoledare, och till Jonas Sjöstedt väljer vi Anders Wejryd från Svenska kyrkan, som i en intervju med oss sa att vi inte kommer att få ett fullkomligt samhälle på jorden, utan först i himlen.

Tror du vi kan få ett fullkomligt samhälle?

– Nej jag tror inte det kan göras, svarar Jonas Sjöstedt.

– Men det är rimligt att ha ideal. Man ska sträva mot något jämlikt och rättvist, något ansvarsfullt för klimatet. Det vore fel att släppa målet, då styr uppgivenheten politiken.

Men ska inte ett socialistiskt drömsamhälle vara perfekt?

– Ja, men jag tror inte att man når dit. Det kommer alltid att dyka upp nya utmaningar. Historien fortsätter.

Den katolske ärkebiskopen Anders Arborelius tog i vår intervju upp det känsliga ämnet abort, och hur det kan komma sig att det är så svårt för människor att få föda sina barn. ”Vi vet att många kvinnor som gjort abort kan lida av det. Ändå är det något som inte är gångbart att ta upp”, menar den katolske ledaren.

Visst måste man väl kunna föra en etisk diskussion om abort?

– Det är viktigt att föra en diskussion om abort. Genom att göra det och ha bättre sexualupplysning så kan man undvika oöskade graviditeter, det är ju det vi vill, svarar Jonas Sjöstedt.

– Men vi är inte beredda att inskränka rätten att göra abort.

När det gäller insemination för ensamstående kvinnor hävdar motståndarna att ni kommer att göra det tillåtet att föda faderlösa barn? Kan du känna någon respekt för det synsättet?

– Jag delar inte det synsättet. Det finns inget som säger att de är sämre föräldrar, det här är människor som verkligen längtar efter barn. Jag tror att de barn som är efterlängtade får det bra. Det viktiga är att få önskade barn.

Pingstledaren Pelle Hörnmark har också ställt en fråga, som vi tar med oss till samtliga partiledare:

Vem är Gud för dig?

– Jag är ju inte troende, jag är agnostiker, Så jag har inget givet svar på den frågan. Men det är intressant att ta del av sökandet.

Hur gör du när du söker?

– Tycker om att läsa en del om religion. Människor har olika gudsuppfattningar och man tar det som man tycker är gott och kopplar det till sitt gudsbegrepp. Och jag tror att det är ett stöd för många. Att ha ett ideal för hur man själv ska vara, hur människor ska vara mot varandra och som man utmanar. Därför tror jag att människors tro på Gud kan innebära gott i deras liv. Det har jag stor respekt för.

Ni vill avskaffa lagen om Svenska kyrkan?

– Ja, vi menar att kyrka och stat ska vara helt åtskilda. Vi uttalar oss inte för någon specifik kyrka.

Men hur blir det med statens ansvar för kyrkans byggnader?

– Ja, det är ju en del av kulturarvet, en omistlig del av vårt kulturarv.

I en motion vill ni dra in statsbidrag till trossamfund som inte viger samkönade par eller tillåter kvinnligt ledarskap. Alltså skulle en del säga att Vänsterpartiet vill ge bidrag bara till statligt godkända samfund?

– Vi ser jämställdheten och rätten för hbtq-personer som en del av grunden för vårt samhälle. Och ska vi ge statsbidrag ska de uppfylla de kraven. För oss är det viktiga frågor.

Vill ni avskaffa religiösa friskolor?

– Det är en olycklig utveckling när barn inom vissa trosriktningar går i skolor för sig. Det är en del av segregeringen. Jag tror att det är bra att man lär sig om alla religioner, lär sig respektera alla religioner.

Så religiösa friskolor är en del av segregeringen?

– Ja, faktiskt fungerar det så i delar av det svenska samhället. Skolan i sig ska inte genomsyra eller pådyvla eleverna om religion.

Här finns alltså en skillnad mellan skolor och vården, konstaterar vi. På vårdområdet är Vänsterpartiet betydligt mer positiva till religiösa vårdgivare, något som Jonas Sjöstedt också bekräftar.

Bland världens förföljda grupper är den kristna den största. Märks det i debatten?

– I vissa frågor märks det, som till exempel syrianer och armenier. Där har vi varit pådrivande. Jag tog upp det under min tid i Europaparlamentet. Vi har lyft frågan om kristna minoriteter i Mellanöstern.

– Det är sorgligt att se hur man rensar bort människor med en viss bakgrund.

Jonas Sjöstedt berättar att han själv varit med på rättegångar i Turkiet där de här frågorna varit aktuella. Och han tycker att Sverige kan agera mer.

– Vi är för försiktiga mot Turkiet, av geostrategiska skäl.

Efter intervjun lotsas vi ut av Jonas Sjöstedts pressekreterare. När vi ska säga adjö spricker han upp i ett leende och säger att ”det här var kul” och tillägger att det inte hör till vanligheten att Jonas Sjöstedt pratar om Gud.

Fakta:

  • Jonas Sjöstedt
  • Fyller 49 år den 25 december.
  • Har varit metallarbetare.
  • Tidigare EU-parlamentariker.
  • Skrivit deckare som utspelar sig i EU-parlamentet.
  • Har 24 400 följare på Twitter
Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons