Var femte ledamot har jobbat klart

Av de 349 som valdes in i riksdagen för fyra år sedan har ett 70-tal valt att inte ställa upp för omval. Men förre vänsterledaren Lars Ohly, en av dem som slutar, vill inte pensionera sig ännu.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Vad ska du göra nu, Lars Ohly, efter 16 år i riksdagen, varav åtta år som partiledare?

– Jag har inget klart. Jag skyr som pesten tanken på att bli pensionär vid 57 års ålder. Men jag har kanske inget emot att landa några månader utan en massa att göra. Jag sitter i en utredning som heter Krigsmaterielexportkontrollkommittén, där är det en hel del att göra. Så jag måste inte hasta fram ett nytt uppdrag.

Skulle inte du gå tillbaka till SJ och bli tågmästare?

– Det är fortfarande möjligt, fast kanske inte som tågmästare. Jag är ju tjänstledig så jag får väl ta kontakt med SJ:s vd Crister Fritzson och höra om han har något bra att erbjuda.

Du har sagt att du inte vill leva på riksdagspensionen?

– Nej, jag tycker att riksdagsledamöter borde ha samma villkor som befolkningen i stort. Det är hemskt vilket frälse politikerna har gjort sig själva till med pensionsreglerna. Är man över 50 och suttit i tolv år kan man i princip sluta jobba och ha väldigt bra ekonomiska villkor resten av livet. Det är inte rimligt.

Men någon del kan du komma att utnyttja?

– Vanliga människor har ju a-kassa och det finns en särskild aspekt på att vara heltidspolitiker, nämligen att man kan bli bortvald från en dag till annan. Så det första årets ersättning är inte svårt att försvara. Det är pensionen fram till 65 år som är fullständigt omöjlig att försvara. Och jag tänker inte lyfta den, utan se till att jag har något vettigt att göra som jag också får betalt för.

Hur känns det att sluta i riksdagen då?

– Det är ett fantastiskt fint uppdrag. Men jag är lite skraj nu när jag måste ta hand om mig själv. Det finns ett fantastiskt stöd i arbetet, så lite handikappad har jag nog blivit av att vara en del av ett så välfungerade system.

Vad har varit roligast?

– Debatterna! Jag älskar att debattera politiska frågor. Inget är så roligt i uppdraget som att stå i riksdagens talarstol.

Och tråkigast?

– Alla dessa möten som i varierande grad varit roliga, men ibland ganska långtråkiga och inte särskilt upphetsande.

Vad tror du om valutgången?

– Vänsterpartiet gör ett bättre val än förra gången och vi får en ny regering. Med det är väldigt svårt att spekulera längre än så.Hasse Boström

Ett axplock andra riksdagspolitiker som inte ställer upp 2014:

Anton Abele (M), 22 år, Stockholm. Yngste ledamoten, aktivist mot gatuvåld 2007.

Annons
Annons