Dramatisk ökning av asylsökande

Antalet asylsökande i de industrialiserade länderna har ökat med nästan en fjärdedel under årets första sex månader, jämfört med samma period i fjol.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Krigen i Syrien och Irak, instabiliteten i Afghanistan och förtrycket i Eritrea bidrar, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

-Vi befinner oss i en tid av ökande konflikter, säger UNHCR-chefen António Guterres enligt AFP.

Merparten av de asylsökande kommer till sex länder: Tyskland, USA, Frankrike, Sverige, Turkiet och Italien. Centraleuropa, i synnerhet Ungern och Polen, och Australien har en vikande trend.

Under första halvåret ansökte 330 700 människor om flyktingstatus i 44 länder i Europa, Nordamerika och Asien. Det är 24 procent fler än under samma period i fjol. Totalt väntas antalet asylsökande öka till omkring 700 000 i år.

-Det internationella samfundet behöver förbereda invånarna på en verklighet där fler och fler människor, i brist på konfliktlösningar, kommer att behöva fristäder och skydd, konstaterar Guterres.

Den största flyktingströmmen är från Syrien. Den har ökat till 48 400 personer jämfört med 18 900 under första halvåret 2013, enligt UNHCR.

I hela världen var drygt 51 miljoner på flykt i slutet av 2013, de flesta i sitt eget land eller i ett grannland.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons