”Du kan inte vara kristen och döda din broder”

Ärkebiskop i Centralafrikanska republiken ryter till mot slaktande i kristendomens namn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Centralafrikanska republiken håller på att slitas sönder av religiöst präglat våld. Tidigare var det en muslimsk rebellrörelse som dödade och lemlästade på ett sätt som väckte omvärldens avsky. Nu har pendeln vänt, och en kristen milis ger sig på muslimer, som flyr för livet.
Våldet i Centralafrikanska republiken beskrivs som en religiös konflikt, där kristna och muslimer dragits in i en mördandets spiral.

Men frågar du de religiösa ledarna i landet får du en annan bild. Den katolske ärkebiskopen i huvudstaden Bangui, Dieudonne Nzapalainga, har vid flera tillfällen rutit till mot våldet, bland annat tillsammans med landets ledande imam, Oumar Kobine Layama. Nyligen delade de båda religiösa ledarna intervjutid i CNN. Där fördömde de våldet i sitt land och menade att grundproblemet är politiska motsättningar, inte religiösa.

I torsdags intervjuades den katolske ärkebiskopen av Vatikanradion, där han sa att:
- Du kan inte säga att du är kristen och döda, bränna ned eller förstöra för din broder.
Han var tydlig med att den kristna milis som dödar muslimer gör det på ett sätt som står i direkt strid med Jesus Kristus lära. I intervjun upprepade Dieudonne Nzapalainga argumentet att våldet främst är politiskt, där vissa ledare spelar på religiösa strängar för att få folk med sig, för att själva få makt.
- Imamer, pastorer och jag själv, vi pratar samma språk. Vi säger att de som använder och manipulerar unga människor ska hållas ansvariga både på nationell och internationell nivå, säger Dieudonne Nzapalainga.

Intervjun med ärkebiskopen kom dagen efter att Amnesty i en rapport förklarat att det pågår en etnisk rensning i Centralafrikanska republiken, där den kristna milisen anti-balaka hölls ansvarig.
Milisen bildades som ett svar på den muslimska rebellrörelsen Seleka, som tidigare störtat landets regering. Sedan dess har stora delar av landet slungats in i kaos, internationella fredstrupper har satts in, men inte lyckats sätta stopp för våldsvågen.  Omkring en miljon människor, nästan en fjärdedel av landets befolkning, är på flykt.

Annons
Hönökonferensen
Annons