Ebba Busch Thor går inte med i Prideparaden i år

KD-ledaren Ebba Busch Thor meddelar att hon inte deltar i Prideparaden i år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ebba Busch Thor hänvisar till att hon ska ägna sig åt familjen. KD-ledaren deklarerar dock sitt stöd för Pride. I ett uttalande på partiets Facebooksida skriver hon bland annat:

”Fortfarande är det många människor som utsätts för trakasserier och diskriminering för att man är en HBT-person. Därför är Pride en viktig manifestation för allas lika värde. Men det här är större än Pride, därför att stå upp för allas lika värde måste vi göra alla dagar. Det är vårt ansvar som medmänniskor.”

Deltog förra året för första gången

Vid förra årets Prideparad deltog Ebba Busch Thor, och blev därmed den första partiledaren från Kristdemokraterna att gå i tåget, vilket väckte stor uppmärksamhet. Hon hänvisade bland annat till den attack som då skett i Orlando, USA, där 50 personer skjutits till döds på en nattklubb för homosexuella.

Ebba Busch Thor gick delvis i paraden på grund av den händelsen, men hon utvecklade också i Dagen att hon en längre tid funderat kring de här frågorna.

– Det finns unga och vuxna som i dag frågar sig om livet är värt att leva. Jag har själv suttit med människor som berättat att de blivit utsatta för trakasserier och hån, som till och med blivit förskjutna av sin egen familj för att de är det de är. Har man suttit ner med dessa människor, hållit deras händer och torkat deras tårar när de berättat vad de går igenom, då vet man hur viktigt det här är. Det är för de människorna som jag gör detta, inte för någon annan, sa Ebba Busch Thor i intervjun förra året.

Tillsammans med partiledaren gick flera av KD:s toppolitiker, bland annat partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson. Den senare kommer att delta även i år.

Enligt tidningen QX kommer partiledarna/språkrören Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Anna Kinberg Batra (M), Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) att delta. Däremot har statsminister Stefan Löfven (S) meddelat att han i år har andra engagemang. Även Isabella Lövin (MP) går i tåget tillsammans emd flera S-ministrar, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Annons
Annons