Ebba Busch Thor vill ha samvetsfrihet - och att homosexuella ska få adoptera

Sedan hon trädde fram som partiledarkandidat har många försökt att analysera var Ebba Busch Thor (KD) står politiskt. Var hon står religiöst, där råder det dock ingen tvekan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var ett svårt beslut att fatta. Men i slutet av förra veckan kom ett ja från Ebba Busch Thor, och hon är nu redo att ta över som partiledare för Kristdemokraterna.

- Jag tror att jag är rätt person att leda den förnyelse som vi har påbörjat inom Kristdemokraterna, säger Ebba Busch Thor när Dagen når henne.

Sedan hon trädde fram som partiledarkandidat har hennes politiska hållning analyserats fram och tillbaka i olika sammanhang.

Du är mer höger än kristen, påstår Eva Franchell på Aftonbladet?

- Det är att blanda äpplen och päron, svarar Ebba Busch Thor.

- Min kristna tro är något som är bredare än politiken. Det handlar om den jag är som människa, och det är något som påverkar hela mitt liv.

- När det gäller högerbegreppet så handlar det om politik, och jag tycker att det är synd att Eva Franchell förminskar en människas gudstro på det sättet. Kristdemokratin bygger på kristen värdegrund och människosyn och det vill jag att vi blir tydligare med.

Mats Odell säger i Expressen att du står för en mer värdekonservativ linje?

- Jag kallar mig för kristdemokrat. Anledningen är att i det begreppet så ryms det ideologiska perspektivet som jag står för. Att vi måste göra upp med politiska lösningar som bygger på ett ovanifrånperspektiv, som inte ger utrymme för familjen att själv bestämma, där äldreomsorgen inte präglas av värdighet och respekt för människors egna önskemål.

- En del kallar det för konservativt, det har jag inga problem med. Själv kallar jag det för kristdemokrati, det är det viktiga begreppet. Om man är konservativ och attraheras av de här värderingarna så är man välkommen.

Varför går du emot partilinjen när det gäller samvetsfrihet?

- Jag är för samvetsfrihet i enlighet med Europakonventionen. Jag tycker att det är snudd på arrogant och visar på en brist på ödmjukhet inför en av livets svåraste etiska frågor att vi inte ens kan utreda frågan. När vi ser att andra länder får till det här, som vårt grannland Norge, så borde det vara möjligt även i Sverige.

Ebba Busch Thor passar i sammanhanget på att avslöja att hon även har norskt medborgarskap, hennes pappas hemland, och säger skämtsamt att anledningen till att hon började med politik i så unga år är för att hon sedan ska pröva den politiska lyckan i Norge efter att hon fyllt femtio. Hon fyllde nyligen 28 år, och har redan hunnit samla på sig flera års politisk erfarenhet som kommunalråd i Uppsala.

Du går också emot partilinjen när det gäller homosexuellas rätt att adoptera?

- Den viktigaste utgångspunkten när vi pratar om barns rätt till föräldrar, inte vuxnas rätt till barn, är att barn har rätt till både en mamma och pappa. Det ska vi eftersträva så långt som möjligt. Men här pratar vi om allvarliga händelser där barn blivit övergivna och mist sina föräldrar, sitter på ett barnhem och är i behov av en kärleksfull familj. Då är det rimligt om det finns kärleksfulla familjer som vill ta emot dem, oavsett vilken sexuell läggning, att de ska få göra det.

Statsvetaren Magnus Hagevi säger i Svenska dagbladet att med dig så blir det en mer restriktiv flyktingpolitik, hårdare straff och mer pengar till försvaret. Stämmer det?

-Vi ska ha en human och ett generöst flytingmottagande. Men förslagen om temporära uppehållstillstånd som utgångspunkt är helt rätt väg att gå. Vi måste få andra länder i Europa att ta ett större solidariskt ansvar.

-När det gäller hårdare straff så har jag länge drivit att brott som utförs mot andra människor ska straffas hårdare, jämfört med ekonomibrott. Det är KD:s linje och något som jag har fått gehör för. Lagstiftningen är normativ och vittnar om hur vi ser på människan.

Speciellt sexualbrott vill Ebba Busch Thor se hårdare straff för, berättar hon.

Och försvaret?

-Ja, vi behöver satsa mer på försvaret. Så där har han rätt.

Du har gått i Livets ords grundskola. Vilken koppling har du till Livets ord i dag?

-Det är den kopplingen. Jag gick ut med ganska bra betyg i grundskolan, som låg till grund för min vidare utbildning. Men jag är inte medlem och har inga andra relationer till församlingen än att jag som kommunalråd samarbetar med dem, då Livets ord gör stora sociala insatser, inte minst för hemlösa EU-migranter.

-Jag är medlem i Svenska kyrkan, och sedan har jag och min man gått till lite olika församlingar. Vi går aktivt i kyrkan och jag har en levande egen tro. Det finns ett helt kapitel om det i boken "På tal om tro", där jag berättat hur jag kom till tro och vad den betyder.

Annons
Annons
Annons
Annons