Ecce Homo-utställningen upprör i Serbien

Den här veckan är det Pridefestival i Serbiens huvudstad Belgrad. En av de mest omtalade händelserna är Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Utställningen, som avbildar bibliska scener utifrån ett hbtq-perspektiv, väckte stora rabalder då den visades i Sverige 1998. Just nu är bilderna hett omdebatterade i Serbien. På onsdag kväll 18.00 öppnar utställningen, mitt under den pågående Pride-veckan. En utställning som kommer att vara hårt bevakad av polis.

Redan innan utställningen öppnar så har de omtalade bilderna spridits till den serbiska allmänheten. Det berättar Goran Miletic från organisationen Civil Rights Defenders, som är på plats för att bevaka händelserna under Pridefestivalen.

 - De har visat upp sex fotografier från utställningen i varje tv-kanal, säger han till Dagen.

Han jämför det hela med den omtalade nidfilmen om Muhammed som ingen har vågat visa i Serbien. Men bilderna med kristna motiv, som upprör många kristna i det mestadels ortodoxa landet, går paradoxalt nog att sprida, och har visats i flera nyhetssändningar.

Hur har den serbisk-ortodoxa kyrkan reagerat?

- De säger att det är en skandal, berättar Goran Miletic.

I svensk media har det rapporterats om att Ecce Homo-utställningen kan komma att sätta stopp för hela festivalen, där bland annat den svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) ska hålla tal. Pridefestivalen pågår under en hel vecka, från söndag till söndag, och en parad är inplanerad på lördag.

Goran Miletic berättar att det finns en risk att polisen sätter stopp för hela festivalen, och att situationen ändras för timme för timme. Han menar att Ecce Homo-utställningen kan vara det som myndigheterna behöver för att avbryta aktiviteterna, vilket de gjorde med mycket kort varsel år 2009.

Elisabeth Ohlson Wallin hade till en början tänkt åka ned till Belgrad, men fick förhinder, rapporterar tidningen Metro. Vilket hon så här i efterhand verkar vara glad för.

- Jag tror att jag skulle leva ganska farligt om jag åkte ner.

Annons
Annons
Annons
Annons