Egyptiska kopter på Sinaihalvön flyr efter hot

Kristna koptiska familjer på Sinaihalvön har den senaste tiden hotats till livet. Nu har många av dem flytt från området, uppger en lokal präst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Youssef Sobhi säger enligt nyhetsbyrån AP att militanta islamister först lämnade flygblad framför ingångarna till butiker som ägs av kopter i staden Rafah nära gränsen till Gaza. På flygbladen stod det att kopterna skulle råka illa ut om de inte hade lämnat staden inom 48 timmar. Två dagar öppnade maskerade gärningsmän eld framför en av butikerna innan de flydde från platsen på motorcykel.

I tisdags träffade de kristna en representant för den egyptiska regeringen i området. I samband med mötet fick de veta att deras flytt till den närbelägna staden el-Arish skulle underlättas, men att de inte kunde räkna med något skydd i Rafah, vilket hade kunnat garantera ett fortsatt liv i staden.

– Beskedet chockade mig. Det här handlar om en förskjutning med regeringens samtycke, säger Youssef Sobhi.

En egyptisk underrättelsetjänsteman bekräftar för AP att några koptiska familjer har flytt från Rafah på grund av hot, men en annan tjänsteman dementerar uppgifterna.

Den kristna delen av befolkningen i Egypten uppgår till cirka tio procent. AP skriver att hoten mot de som bor på Sinaihalvön hänger ihop med laglösheten i området som har ökat sedan revolten mot Egyptens före detta president Hosni Mubarak. Sedan han lämnade sin post i februari 2011 har säkerheten i Egypten försämrats och särskilt allvarlig är situationen på Sinaihalvön. Där har tungt beväpnade islamistiska grupper utnyttjat tillfället för att genomföra attacker mot polisstationer och för att kräva införandet av en islamistisk stat.

Annons
Annons