Equmenialedaren Lasse Svenssons skämt efter S-beslut om religion i skolor

En av Sveriges kyrkoledare twittrade av sig efter S-kongressens beslut om begränsningar av religiösa friskolor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bort med alla religiösa inslag i de konfessionella skolorna, förutom frivilliga elevinitiativ. Där landade till slut Socialdemokraterna, efter en het debatt under helgens kongress. Beslutet var en kompromiss, bland annat efter att flera ombud gick upp och pläderade för att helt förbjuda religiösa friskolor, med en mycket negativ retorik kring religion.

Beslutet väcker känslor

Helt klart är att religiösa friskolor väcker känslor. När religion och politik blandas på det här sättet, har många valt att kommentera S-beslutet. Exempelvis Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, som valde en något skämtsam ton.

– Finns det inte någon liten ironi att Socialdemokraterna just under påsklovet beslutar att man vill ha en skola fri från religiös inblandning, skrev han på Twitter.

Fler valde komik som kritik

Liknande tongångar hördes även från andra håll. Exempelvis KD:s partisekreterare Acko Ankarberg, som skrev så här:

– Påsklovet byter namn då förstås. Blir kongressveckan till minne av socialdemokraternas beslut.

Sedan följde hon upp med:

– Kongressen behandlar nu frågan om vad jullovet ska heta. Troligen blir det Röda lovet.

"Mer sossigt i det religiösa i stället"

Miljöpartisten Joakim Kroksson passade också på att twittra, och blandade även in Socialdemokraternas kongressbeslut att fortsätta ställa upp i kyrkovalet.

– Bort med allt religiöst från skolan och in med allt sossigt i det religiösa, skrev han.

Minister skrev om svenska värden

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), som på kongressen samordnade frågan om religiösa friskolor, valde att i efterdyningarna av beslutet skriva en helt annan sak.

– Sverigedemokraterna sviker inte bara svenska värden när man försvarar religiösa friskolor utan också elevers rätt till religionsfrihet.

Om ministern bara var trött efter en intensiv kongress, eller om han faktiskt menade att de som försvarar religiösa friskolor inte står upp för svenska värden, låter vi vara osagt. Trots kritiska frågor, har han inte följt upp och förklarat vad han menar.

Annons
Annons
Annons
Annons