Equmenias läger stoppades av säkerhetstjänsten i Ryssland

De nya antiterrorlagarna gör att Equmenia har fattat beslut om att ställa in två fotbollsläger i Ryssland i augusti. Nyligen tvingades de likaså avbryta ett pågående läger.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sedan 2009 har Equmenia varit medarrangör vid fotbollsläger i ryska städer. Arrangemangen sker alltid i samarbete med lokala församlingar och i år var fyra läger inplanerade. De två första, i Omsk och Novosibirsk, drog igång veckan efter midsommar.

– Men lägret i Omsk avbröts redan andra dagen, berättar en person inom Equmeniakyrkan som av säkerhetsskäl vill vara anonym.

– Visst har det hänt vid några tidigare tillfällen att myndigheterna har haft synpunkter på verksamheten, men i slutändan har det alltid ordnat sig, säger personen till Dagen.

Vad var det som hände i Omsk?

– Vid invigningen av lägret läste en pastor en bibeltext och sedan bad vi. Tydligen hörde en person allt och rapportera detta till myndigheterna. Nästa dag, när vi kom till sportcentret, stod personal från FSB (Federala säkerhetstjänsten i Ryssland) utanför grindarna och vägrade att släppa in oss. Totalt handlade det om ett hundratal personer som stoppades och fick stå ute i regnet.

Vad hände sedan?

– De lokala pastorerna diskuterade i tre timmar med myndigheterna, men de vägrade att ändra sig och förbjöd oss att ha lägret. De hänvisade till att vi bedrev olaglig missionsverksamhet.

Inga reprimander

Svenskarna som hade rest till Omsk för att hjälpa till under lägret klarade sig utan reprimander och kunde återvända till Sverige. Om de lokala kyrkorna har straffats på något sätt är fortfarande oklart, men chefen för sportcentret, som hade ställt anläggningen till förfogande för lägret, avskedades med omedelbar verkan. Dessutom blev han uppkallad till stadens borgmästare.

– Allt det här hände innan Putin skrev under de nya antiterrorlagarna. Men myndigheterna ville uppenbarligen statuera ett exempel, säger personen inom Equmeniakyrkan.

På grund av osäkerheten kring de nya antiterrorlagarna har Equmenia fattat beslut om att ställa in de två återstående fotbollslägren i Kaliningrad och Rjazan som skulle ha anordnats i början av augusti.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.

Rösta på årets förebild!

Rösta på årets förebild!

  • Micael Grenholm, arbetar ideellt bland tiggare, genom sin organisation Stefanushjälpen.

  • Eivor Nordin, har i 25 år sytt och stickat babykläder till nyblivna mödrar världen över.

  • Kenneth Skoogh, har arrangerat populära hockeyläger där många unga spelare fått höra om Jesus.

  • Mariella Issa, samlar in pengar och hjälper barn, äldre och änkor på plats i det krigsdrabbade Syrien.

Klicka på bilderna för att läsa mer om respektive kandidat.
Annons
Annons
Kyrkomötet
Annons
Annons