EU-parlamentet: IS begår folkmord

Resolutionen, som tillkommit på initiativ av Lars Adaktusson (KD), röstades igenom med brett stöd.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var inget snack om saken. Resolutionen som slår fast att IS begår ett folkmord behövde parlamentarikerna inte ens rösta om, utan det räckte med handuppräckning, då sex av åtta partigrupper redan ställt sig bakom förslaget.

För KD-politikern Lars Adaktusson är det en stor politisk seger, och när Dagen når honom tackar han för gratulationerna, men riktar snabbt fokus från sig själv till IS offer.

- Det känns väldigt roligt, och mina tankar går i första hand till alla hundratusentals människor som följt det här, de som har blivit drabbade av IS övergrepp. För dem är det här väldigt viktigt, säger Lars Adaktusson till Dagen.

Han jämför med de kristna minoritetsgrupper som drabbades av folkmordet i nuvarande Turkiet för hundra år sedan, och hur svår deras kamp har varit för att få omvärldens erkännande.

Den resolutionstext som Europaparlamentet klubbade igenom har den senaste tiden diskuterats i de olika politiska lägren, och en del kompromisser har gjorts i jämförelse med det ursprungliga förslaget. Men, enligt Lars Adaktusson själv, var det inget avgörande som togs bort.

- Det viktiga är att det klart framgår att det pågår ett folkmord mot kristna, yezidier och andra grupper, i de delarna kunde vi inte kompromissa.

Bland annat ändrades resolutionen så att även andra muslimska grupper, även de offer för IS övergrepp, nämndes på ett tydligare sätt.

En resolution sätter per automatik inte stopp för IS. Vad är nästa steg?

- Vi är i en process där det pågår en stor internationell diskussion i hur situationen i Irak och Syrien ska hanteras. Hela världssamfundet är sysselsatta, och det som händer är oacceptabelt. I det tror jag att Europaparlamentets beslut kan få in en ny dynamik. Nu säger representanter för 28 länder, med 500 miljoner medborgare, att det är ett folkmord som pågår. Det är en kraftig signal till omvärlden att agera och att sätta stopp för detta.

Lars Adaktusson säger att det här öppnar upp för att FN:s säkerhetsråd ska pröva saken, så att exempelvis förövarna ska kunna åtalas vid den Internationella brottsmålsdomstolen.

Sverige har ännu inte erkänt IS härjningar som ett folkmord. Kommer det här att påverka den svenska hållningen?

- Jag förutsätter att den svenska regeringen tar till sig det starka besked som Europaparlamentet gett idag. Det här beslutet är fattat av en bred majoritet där även Socialdemokraterna i Europa står bakom, och det vore märklig om inte den svenska regeringen tog intryck av detta och erkänner att det som pågår är ett folkmord. Jag tycker att allt annat vore märkligt.

Du har lagt ned mycket jobb inför omröstningen. Ska du pusta ut nu?

- Absolut inte, det här var ett delmål, inte en slutseger. Nu vidtar andra arbeten, in i FN-sammanhang. Och jag hoppas kunna samordna de fortsatta insatserna med de politiker i den amerikanska kongressen som jobbar med ett liknande erkännande, säger Lars Adaktusson.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Annons
Annons