Europaportens härbärge dröjer

Ett 50-tal EU-migranter protesterade utanför Stadshuset i Malmö efter att det utlovade härbärget i Europaportens regi inte öppnade. -Det har blivit framskjutet tio dagar på grund av bygglovsprocessen, säger Europaportens Andreas Wessman till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Orsaken till fördröjningen är att pingstförsamlingen valt att ansöka om bygglov för ett härbärge med 40 platser, i stället för 20, som det var tal om från början.

-Ärendet ska upp i byggnadsnämnden den 9 december. Stadsbyggnadskontorets tjänstemän hade möjlighet att ge bygglov till 20 platser, men inte till 40. Då valde vi att vänta lite, för att ha chansen till att få bygglov till fler, säger Andreas Wessman.

När härbärget, som planerats i samarbete mellan Malmö stad och Pingstkyrkan Europaporten inte öppnade den 1 december som det tidigare annonserats, blev många EU-migranter besvikna. Ett 50-tal personer demonstrerade utanför Stadshuset i Malmö under tisdagseftermiddagen.

Kommunalrådet Carina Nilsson (S) lovade att öppna en annan lokal i väntan på att kyrkans härbärge kan öppna, skriver Kvällsposten.

EU-migrantkrisen i Malmö började den 3 november då deras läger på ockuperad privat mark revs. En del av de berörda valde då att resa hem till sina länder, andra slog läger utanför Stadshuset. Sedan dess har olika frivilliga erbjudit tillfälligt tak över huvudet.

Inför den uppkomna situationen har S:t Johannes kyrka i Malmö beslutat att hålla öppet dygnet runt ända fram till påsk, skriver TT. Där erbjuder man ett enkelt natthärbärge, där behövande får sova på kyrkbänkar och golv.

- Vi öppnade upp när Migrationsverket hörde av sig för tio dagar sedan, men vi vet inte hur trycket kommer att vara på flyktingsidan. Men vi har sagt att ha en öppen nattkyrka är en viktigt, som en plats för skydd och vila. Det finns även andra människor som har det behovet, säger kyrkoherde Anders Ekhem till TT.

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons