Få par av samma kön har gift sig sedan nya lagen kom

Tre år har gått sedan riksdagen fattade beslut om att samkönade par ska få vigas. Men i Karlstad stift är det hittills bara tio par av samma kön som gift sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 1 maj 2009 trädde den nya könsneutrala äktenskapslagen i kraft. Sedan november samma år är det möjligt för par av samma kön att ingå äktenskap i Svenska kyrkan.

Trots att snart tre år gått sedan dess är det få som gjort det. I Karlstad stift har tio par gift sig, en låg siffra med tanke på den heta debatt som föregick beslutet, uppger Sveriges Radio Värmland.

- Debatten gav intryck av att det här skulle innebära att hundratals brudpar stod i kö och väntade på att det här skulle öppna sig, men så var det inte, säger Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle.

Sara Sör Pelli, medlem i RFSL i Värmland, menar att förklaringen till att inte fler samkönade par gift sig är det motstånd som finns i Svenska kyrkan. Ett första nej kan betyda att man bestämmer sig för att inte gå vidare.

Ingen präst i Svenska kyrkan är tvingad att viga ett samkönat par men tanken är att varje kyrka ska kunna erbjuda möjligheten. 

Annons
Annons
Annons
Annons