Bengt Sjöberg vill se en kyrka som möter folk på vardagsnivå

Det började med en gitarrkurs för iranska pojkar. Nu har flyktingpastorn Bengt Sjöberg engagerat sig för flyktingar i 30 år.
– Jag hävdar med frimodighet Bibelns ord om att hjälpa främlingar, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Det är semestertider, och jag når Bengt Sjöberg på telefon mitt i ett renoveringsprojekt.

– Vi har bott här så länge att köket nästan har hunnit bli modernt igen. Men det finns lite märken som barnen har gjort, säger han om köket som ska rustas upp nu eller i början av hösten.

Bengt fyller 70 på söndag. Men han har inga långtgående planer på att trappa ner. Några engagemang lämnar han dock nästa år. Han kommer inte att fortsätta som landstingspolitiker för Kristdemokraterna, och troligen tackar han nej till kommunpolitiken hemma i värmländska Filipstad, berättar han.

Men det han brinner mest för kommer han att fortsätta med: församlingsarbetet och flyktingarbetet. Han har blivit hotad för sitt engagemang vid flera tillfällen och fått höra att han är en fiende till sitt land. Även i kristna kretsar har han blivit kritiserad.

– Man säger att muslimerna är det största hotet mot vårt land. När jag hör det mår jag dåligt, för jag möter så många fina muslimer som har respekt för våra värderingar, säger han.

Bengt sägeratt han med stor frimodighet kommer att fortsätta sitt arbete trots hoten.

– Vi ser också att ett växande antal församlingar öppnar sina kyrkdörrar för svenskundervisning och bibelkurser, och tar en aktiv del i civilsamhället.

Hans eget engagemang i flyktingfrågan började när familjen flyttade till Filipstad från Dalarna.

– När vi kom hit hade vi aldrig träffat på flyktingar. Men så började det komma iranier och kosovoalbaner till Filipstad. Jag var då pastor i pingstkyrkan. Vi pratade om att öppna kyrkan för flyktingarna. Jag hade en gitarrkurs för iranska pojkar. Jag sa att efter kursen skulle flyktingarna kunna bli hembjudna till medlemmarna i församlingen.

Många i församlingen frågade då Bengt: ”Hur ska det gå till? Vi kan ju inte prata med varandra.”

– Men jag sa att man gör så här: jag håller upp en kopp och säger ´kopp´, och så håller jag upp en sked och säger ´sked´. ”Aha”, sa de då ...

När Bengt beskriver hur han lyckas engagera och motivera människor till att hjälpa andra låter det enkelt, men det är förstås i själva verket en konst. I Filipstad har han lyckats med denna konst.

Själv har han hjälpt hundratals flyktingar med allt från natthärbärge till uppehållstillstånd under årens lopp. Ett flyktingöde han minns särskilt väl var det första ärende han tog sig an, en iransk kvinna som knackade på dörren en vintrig dag.

– Hon stod där med sina flickor, elva och tolv år gamla. Allt de ägde hade de i tre plastkassar.

Det tog tre år innan kvinnan fick uppehållstillstånd. I dag äger kvinnan en restaurang och hennes döttrar är vuxna och har jobb. En lyckad integration – och fler skulle kunna integreras på liknande sätt om vi bara gav människor chansen, menar Bengt Sjöberg.

– Jag vill se en kyrka växa fram som är karismatiskt utrustad men som möter människor på deras vardagliga nivå. Ett praktiskt kärleksbudskap, ett kärleksbudskap i handling. Det har jag drömt om i hela mitt liv, och det är också så jag har försökt leva mitt liv.

Bengt Sjöberg

Aktuell: Fyller 70 år den 16 juli.

Firar: Enkelt med familjen på en kursgård.

Gör: Hjälper flyktingar, åker runt i församlingar och ger råd om hur man kan arbeta för att hjälpa nyanlända. Föreståndare för Korskyrkan i Filipstad-Hällefors.

Familj: Hust­ru och tre söner, åtta barnbarn.

Drömmer om: Att samhället ska ta tillvara nyanländas kreativa idéer på ett bättre sätt. Att kyrkan ska vara karismatisk men också möta människor i vardagen. Och för egen del att få vara frisk.

Gör på fri­tiden: Spelar gitarr, improviserar gärna. Tycker om att vara ute i skog och mark och att fiska. ”Gillar att vara ute med barnbarnen, vi får några abborr­pinnar och mörtar och de är helt nöjda med det”.

Annons
Annons