Bloggaren Stina Hägglund: ”Fint att få stötta andra stomiopererade”

Stina Hägglund, pastorsdotter och bloggare, blev stominpåsens ansikte utåt efter att ha medverkat i tv-programmen Malou, Fråga doktorn och Vardagspuls. Sedan dess har hon översvämmats av mejlfrågor om sin påse på magen - och hon svarar gärna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Stina Hägglund från Umeå har alltid varit öppen att prata om hur det är att leva med en stomipåse – även på sin blogg Stinastil, som delvis handlar om mode. Under våren 2015 uppmärksammades hon i flera nationella tv-program.

I juni 2014 skrev Dagen ett reportage om Stina Hägglund. Hon berättade hur hon sedan åtta års ålder kämpat med Crohns sjukdom och om den avgörande stomioperationen som blev hennes räddning tillbaka till livet. 

Vad har hänt sedan dess?

– Efter alla intervjuer har jag börjat föreläsa. Jag pluggar själv till sjuksköterska och såg ett stort behov av att prata om det här utifrån ett patientperspektiv – om hur man vill bli bemött och inte vill bli bemött. Den som är nyligt stomiopererad behöver hjälp med det allra privataste. Det här kan du plugga i teorin, men det är inte förrän du upplever det som du helt kan förstå. Så jag föreläser för sjukvårdspersonal.

Du har också fått en massa frågor från privatpersoner, vad frågar de?

– Vissa frågor återkommer hela tiden – beroende på om de själva har stomi eller bara är nyfikna. Den nyfikna kan fråga om det går att ha vanliga kläder, om stomipåsen är vattentät eller läcker när man badar. Är personen en patient handlar det ofta om emotionella frågor såsom ”hur ska jag någonsin våga berätta att jag har stomi i en relation?” eller ”hur gör du för att stå på dig när du får elaka kommentarer eller blickar?”.

Hur känns det att de vänder sig till dig med frågor?

– Jag är extremt ödmjuk inför det. Jag vet att de är så sårbara. Många har kämpat för sina liv. Det är fint att få vara ett stöd och jag känner mig välsignad att få ha den rollen. Därför är alla mina svar väldigt genomtänkta. Jag är noga med att aldrig bemöta någon fråga som att den vore en dum fråga. En del personer jag varit i kontakt med har velat flyga ned mig till operationssalen för att vara ett stöd på plats, eller träffas på en lunch innan de ska opereras för att prata. Det blir lite som en krisjour.

– Jag kan ge en positiv bild av att bli opererad. För mig gav den mitt liv tillbaka. Jag brukar säga ”ingen stomi – ingen Stina”. På grund av operationen får jag leva och vara mamma till min dotter. Så för mig är det enkelt att se det positivt. Jag får hjälpa andra men samtidigt hjälper det mig också. Jag känner mig mindre ensam om att vara i den här situationen och jag får på något sätt bearbeta det jag själv varit med om i samtal med andra.

Du gör också videoklipp som du lägger upp på bloggen, kan du ta ett exempel?

– För ett tag sedan gjorde jag en ny operation där jag behövde operera bort ändtarmen och analöppningen. Jag fick då många frågor om vad det innebär och hur det ser ut. Så i stället för att skriva på bloggen gjorde jag en video för att ge svar. Jag försöker alltid bemöta situationen med mycket humor för att få lite distans till det. Videoklippen blir därför mindre dramatiska.

Hur kombinerar du ämnet mode och stomi på din blogg?

– Det är kanske lite annorlunda, men jag blandar det jättebra. Jag är ju modeintresserad och har stomi. Det är faktiskt mindre krångligt än vad man tror. Det underlättar att jag alltid gillat retrostil och kläder med hög midja – då finns det inget som trycker på.

Brukar du prata om din kristna tro i samtalen om stomi?

– Det är omöjligt för mig att inte göra det. Jag gör det inte som en mission, men när jag får frågor som ”hur hittade du din styrka?” eller ”hur klarar du av ensamheten?” så går det inte annat än att prata om Gud. Han är svaret. Även när jag föreläser för sjukvårdspersonal kan jag inte utesluta Gud ur min berättelse – det blir naturligt.

Fakta:

Stomipåse

En stomi för avföring innebär att tarmen förs ut genom en öppning på magen och fästs mot huden genom en operation. Avföringen förs då ut ur kroppen genom stomin och samlas upp i en stomipåse.

Källa: 1177 Vårdguiden

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Annons