Charlotte Frycklund är präst på Facebook och Instagram

För ett halvår sedan blev Charlotte Frycklund Sveriges enda sociala medier-präst på heltid. I dag beskriver hon det som världens bästa jobb – en tjänst som fler borde ha.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Det har slagit mig gång på gång att många viktiga frågor som människor bär på inte kommer fram till oss präster, fast man egentligen kanske vill prata med en präst. Det dröjer innan man vågar prata ut. Men på nätet är folk mer direkta. De måste inte få en personlig relation till prästen de pratar med. Det gör att de törs börja prata även om djupa saker, säger Charlotte Frycklund.

Hon förklarar att det oftare är lättare att skriva om känsliga saker än att tala ut dem. Svenska kyrkan lägger regelbundet ut inlägg på Facebook, Twitter och Instagram. Ibland är det en skriven predikan, ibland är det bara en bön eller en förfrågan om folk har böneämnen de vill ha hjälp att be för.

Fler personer, än vad Charlotte Frycklund först hade trott, svarar på inläggen. Vid vissa tillfällen får hon kontakta ett nätverk av frivilliga präster för att be för folk som skriver inlägg.

För varje inlägg formulerar prästen en bön i skrift och ber.

– Det har blivit väldigt fint. En mamma skrev att hon skulle begrava sin dotter, det var den värsta dagen i hennes liv. Vi var då med och bad för henne, men även andra privatpersoner som läste inlägget skrev att de bad. Det märktes att det betydde mycket för henne – hon skrev ett tack till var och en som hade kommenterat. På det sättet blir vi verkligen kyrka på internet. Det är inte bara vi präster, utan det bildas en stor församling av människor som kan vara med i bön.

Idén med en präst på sociala medier kom upp när Svenska kyrkan startade en medieredaktion. Den fick uppdrag att vara kyrka på internet. De som arbetade på redaktionen märkte att många av de kommentarer som kom in i flödet behövde besvaras av en präst.

– För mig, som älskar sociala medier, var det fantastiskt att få samtala med människor på det här sättet. De talar ofta direkt ur hjärtat. Och det är ju därför jag vill vara präst, för att få finnas med i sådana samtal, säger Charlotte.

Når ni fler människor på det här sättet?

– Ja, jag tror att vi når många av de som aldrig skulle komma på att gå till kyrkan. Visserligen kan vi inte göra allt på internet. Vi präster är begränsade och kan inte utföra nattvard, dop, vigslar eller begravningar via internet. Men det behöver vi inte heller. Om vi som kyrka finns på nätet, blir det ett mindre steg för människor att också gå till sin fysiska kyrka för att ta emot nattvard. Det blir som en dörr in. Och även om de inte väljer att gå till den fysiska kyrkan är det bättre att be den där bönen, och hålla det där samtalet, än om vi inte gör det. Vi får gå med människor en bit på vägen.

Charlotte Frycklund har många idéer för framtiden. Hon skulle bland annat vilja ha konfirmationsläsning via sociala medier. Hon har upptäckt att ungdomar gärna ställer frågor och pratar om stora livsfrågor i långa konversationstrådar på Instagram.

– Det vore hemskt om de inte får svar på frågorna. När jag gjorde ett inlägg i en tråd fortsatte konversationen djupare. Det var fantastiskt! Ungdomar lever en stor del av sitt liv på Instagram, tänk om vi kunde hjälpa dem att upptäcka Guds rike där?

Annons
Skogsbränderna
Annons