En kristen Hammer som gör ”korstecken”

Söndagsskolan gjorde att Arne Söder­lund blev West Ham-supporter. Sedan några år är han ordförande i klubbens svenska supporterförening.
– Mina fotbollsvänner vet att jag är kristen och tror på Gud.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Vi får en pratstund på telefon medan han väntar på flyget­ från Arlanda hem till Umeå. Han varit i London för att se sitt favoritlag West Ham United.

– Det har blivit några resor­ under årens lopp, ungefär 85 matcher har jag sett live från 1986 och till i dag, berättar Arne.

Som ordförande i West Ham fans Sverige hade han nöjet att i söndags innan avspark på London stadium dela ut priset Trähammaren till årets spelare.

– Ett fint sätt att avsluta fotbollssäsongen, menar Arne som redan ser fram emot hösten och premiären i Premier League.

Supporterföreningen bildades 2004 och har cirka 350 medlemmar. Totalt uppskattar han att klubben har mellan 1 000 och 1 500 fans i Sverige.

Varför började du hålla på West Ham?

– Man kan faktiskt säga att det var söndagsskolan som gjorde att jag blev West Ham-supporter. I pingstkyrkan i Umeå där jag gick i söndagsskola samlade vi in pengar till barn i Afrika.

När Arne var nio år såg han en match i Tipsextra på tv där West Ham spelade. Det gjorde intryck.

– Jag fastnade direkt för en av spelarna, en center vid namn Clyde Best. Han var svart, precis som de fattiga barnen i Afrika, och jag fick en särskild empati för honom eftersom han var ensam svart spelare i England.

– Sedan den dagen har West Ham varit mitt lag, konstaterar Arne som bland annat skriver texter på West Hams forum på supportersajten Svenskafans.

Ett ideellt uppdrag som tar en stor del av fritiden i anspråk, vilket fungerar bra eftersom han inte har någon familj att ta hänsyn till.

– Att jag kan styra över min egen tid och är fri att åka när jag vill är förstås en fördel.

Arnes kristna tro är viktig­ för honom och han har inga problem med att vara öppen med vad han tror på.

– Mina fotbollsvänner vet att jag är kristen och det är inte ovanligt att det blir samtal om Gud och existentiella frågor.

Under fler år på 1980-talet sjöng han i kören i det populära tv-programmet ”Hela kyrkan sjunger” som sändes från pingstkyrkan i Umeå. Och han var även med i en dramagrupp i kyrkan.

– Vi spelade kristen gatu­teater och gjorde på så sätt det kristna budskapet känt, berättar Arne som lagt båda dessa engagemang på hyllan.

Han går inte till kyrkan lika ofta som tidigare, men under sina London-besök går han ibland­ på gudstjänst i All Souls Church, en anglikansk evangelikal kyrka mitt i staden.

Den är kanske mest känd för att teologen John Stott, som skrev Lausannedeklarationen, var kyrkoherde där.

– Jag har vänner i London som jag brukar bo hos som går dit. Det är en fri och skön stämning med rakt budskap och här­lig sång.

När Arne inte är ute på resande fot jobbar han som förskollärare med barn från förskoleklass till årskurs sex. Han håller mest till på fritids.

– Har alltid trivts med att jobba med barn men det har blivit tuffare med åren. Bland annat beroende på att det blivit fler barn i grupperna vilket gör att arbetsbördan ökat.

Dessutom har han ont i rygg, ben och fötter, vilket inte är bra i ett jobb där man måste vara på fötter större delen av arbetsdagen.

– För att orka mer och bli starkare i kroppen har jag börjat träna på gym. Tre pass i veckan brukar det bli med olika träningsmaskiner.

Arne Söderlund

Aktuell: Fyller 55 år i morgon den 20 maj.

Familj: Singel. (Mamma, pappa och syster.)

Bor: Lägenhet i Umeå.

Uppväxt: I Holmsund.

Gör: Förskollärare.

Fritidsintressen: Fotboll och framför allt favoritlaget West Ham United. Är ordförande i West Ham fans Sverige.

Senast lästa bok: En bio­grafi om Clyde Best: ”The acid test”.

Firar: ”Nej, inget firande. När jag fyllde 50 flydde jag fältet och åkte till London.”

Annons
Annons