Harry och Lea firar 50 år tillsammans

6 frågor till: Harry och Lea Månsus, som firar sin guldbröllopsdag på söndag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Hur träffades ni?

Lea: Jag var 16 år och aktiv i en baptistförsamling i södra Finland. Harry kallades dit som ungdomspastor. Då Harry for hem följande vår frågade han om vi kunde fortsätta ha kontakt. Så blev det och efter fem år blev det bröllop.

Blev livet som ni tänkte er när ni gifte er?

Lea: Jag trodde att vi skulle stanna i Finland och att Harry skulle vara rektor för det lilla pastorsseminariet i Vasa, men det blev Sverige och Betelseminariet i Bromma. I efterskott är jag oerhört glad för det. Världen blev större, även om det har varit en sorg att ha föräldrar och släktingar långt borta.

– Jag studerade på Handelshögskolan i Helsingfors och jobbade två år på en stor bank i Zürich. Men när Betelseminariets rektor utmanade mig att bli bibliotekarie nappade jag direkt och startade dessutom en bokhandel på seminariet . Det innebär att Harry och jag har jobbat sida vid sida i över trettio år – om vi också inräknar Brommadialogens femton år. Det är vi båda mycket tacksamma över.

Vad har varit svårt i er relation?

Harry: Det som skaver mest är att jag arbetat så mycket hela tiden. De första tio åren var pressen hård men det var när jag blev kyrkkändis som författare och konferenstalare på åttiotalet som situationen blev extremt påfrestande. Hela veckan var jag upptagen med lektioner och det växande antalet elever på Betelseminariet. Till veckosluten fick jag bege mig till möten och konferenser runtom i landet och Norden.

Vad har varit riktigt lyckat?

Harry: Gemenskapen i det vi kallar – storfamiljen. Från behandlingsarbetet vet jag hur ödsligt det kan bli med en arbetsnarkoman i familjen, en insikt som än idag är svår för mig inför våra två döttrar. Men de påstår att de inte känner igen sig och är båda så oerhört generösa mot oss. Vi förunnas uppleva en så rik och generös gemenskap med barn och barnbarn – och för mig är detta amazing grace.

Förklaringen är helt uppenbar. Det är Lea med sitt varma hjärta som varit familjens sammanhållande kitt från första stund. Än i dag ringer hon alla och sänder sina sms hela tiden, det är ofta genom henne jag följer storfamiljens öden och äventyr.

Ni har jobbat ihop – vad har det betytt för er relation?

Lea: Det har stärkt samhörigheten att ha viktiga uppgifter tillsammans. Kallelsen har varit påtaglig. Då konflikter har uppstått i arbetslaget för övrigt har det inte alltid varit lätt att vara gift med chefen. Det har varit berikande att ha så många rika upplevelser tillsammans.

Några råd till dem som gifter sig nu?

Lea: Gör roliga saker tillsammans. Odla kontakten med era vänner. Prata om önskningar och planer för fritiden tillsammans – med tända stearinljus (en utgiftspost i vår budget).

Annons
Annons
Annons
Annons