Helena och Jan Liljero gör ett cykeläventyr med mening

När livet tog en ny sväng valde Jan och Helena Liljero att använda cykeln. Just nu är de på väg genom Europa – 425 mil från Palermo i Italien till Stockholm i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

”På morgonen tar vi en promenad efter stranden och ett morgondopp i det turkosblåa vattnet. Vi pratar om vår tro och är tacksamma för den trygghet och livsglädje som den ger. En daglig rutin är att läsa ett bibelord, reflektera över innehållet och be om beskydd för dagen”, skriver Helena Liljero i en dagboks­anteckning under resan.

När Dagen ringer upp sitter Jan Liljero på cykeln och trampar för fullt. Han och Helena har precis kommit till Tyskland, redo att följa floden Rehn norrut. De har nu cyklat halvvägs, 224 mil. De har fått tre punkteringar och ett kedjebrott, men har inte klagat en enda dag.

– Inte en enda dag har vi tyckt att det varit jobbigt att sätta oss på cyklarna. Vi känner glädje och tacksamhet varje dag. Alla fantastiska miljöer vi cyklar igenom fyller på med energi, säger Jan Liljero.

Under många år har han och Helena drömt om att möta våren i Italien och cykla norrut. Men arbete, familjelivet och det kyrkliga engagemanget har hittills rullat på och drömmen har legat på hyllan. Livet efter 60 innebar dock en ny chans att ta upp gamla mål och drömmar, att inleda ett liv där kalendern inte behöver styra vardagen på samma sätt.

– Vi går nu in i en ny fas i livet. För att förbereda oss på vad som kommer framför ville vi ta tid för reflektion. Att sitta på en cykelsadel i två månader ger mycket tid till det. Gud leder och har sin tajming i olika saker. Nu vill vi låta denna nya fas landa i oss.

Jan och Helena förberedde sig noggrant sig innan de begav sig iväg. De har tränat mycket och provpackat flera gånger. Den dagliga rutten är lagom utmanande för att de ska få en chans att njuta på vägen.

– Vi cyklar 8–10 mil per dag med flera stopp och fikapauser.

Förutom vackra miljöer och reflektion har resan hittills inneburit många äventyr. Bland annat blev de i Italien kontaktade av Vatikanradion som gjorde en lång intervju om deras tro och principer för äktenskap. Dessutom fick de en extraordinär rundvisning i Vatikanstaten. Men mest av allt har utmaningar på vägen stärkt dem i deras gudstro.

– När cykelkedjan gick sönder var vi mitt i Toscana i 32 graders värme på en väg där inga bilar passerade. Efter ett ögonblick av panik dröjde det inte länge innan en bil ändå dök upp. Leonardo som stannade kände en cykelhandlare som han ringde. Efter 30 minuter var vi på väg igen. I en sådan situation innefinner sig en härlig känsla av tacksamhet över att veta att någon större än oss håller en hand över resan.

För åtta år sedan ramlade Helena ned för en stege och bröt benet på flera ställen. Hennes skada blev så allvarlig att hennes rörlighet efter det begränsades. För tre år sedan fick hon plötsligt all rörlighet tillbaka och i dag är hennes ben starkare än någonsin. Att hon nu kan göra cykelresan betyder mycket.

– Under vägen har Helena bara utstrålat energi och glädje. Det är verkligen fantastiskt, säger Jan.

Skulle du rekommendera andra par att göra något liknande?

– Det måste ju inte vara en sådan här maffig utmaning, men jag tror att äktenskap mår bra av att man sätter upp gemensamma mål som man förverkligar. Det kan handla om små mål i vardagen. Det är bra att ha levande drömmar, utmana sig och genomföra dem.

Annons
Annons