Och det verkar funka – i alla fall i Madeleines fall. Det har rullat på bra för KD-tjejen som i dag kan bocka av sitt första kvartsekel i livet. Hon säger det själv.

– Ja, man kan säga att det verkar som allt bara har rullat på, och det har det verkligen gjort.

Ja, Madeleine Blom har redan hunnit vara ungdomspolitiker, styrelseproffs, nämndeman och har ett eftertraktat jobb som politisk sekreterare inom området visuell design och kommunikation. Dessutom bor hon ihop med sitt livs kärlek. Som inte heter Winston Churchill, utan Erik Nilsson. Winston är katten.

Erik träffade hon på jobbet på KDU:s kansli i Gamla Stan i Stockholm för fem år sedan.

– Han var chef på KDU Riks. En dag gick jag in på kansliet för att prata med en kollega och fann honom själv, han började prata med mig och jag backade nervöst in i en soffa som jag föll pladask i. Han skrattade åt mig och några veckor senare frågade han mig om jag hade lust att hitta på något. Vi såg film och efter det har vi inte lämnat varandras sida.

När Erik fick jobb i sin hemstad Karlstad valde Madeleine att lämna Stockholm och barndomens Ekerö och flytta dit för att bo tillsammans med honom. Nu studerar hon media och kommunikation vid Karlstads universitet samtidigt som hon jobbar på Stockholms läns landsting åt landstingsrådet och övriga KD-politiker. Hon jobbar mest på distans via dator och telefon och besöker arbetsplatsen ungefär en gång i månaden.

– Jag uppdaterar bloggar, hemsidor och twitter, utformar flygblad och kommunikativa texter, tar fram kampanjmaterial och skriver rapporter. Det är jätteroligt. Jag har alltid haft intresse för organisatoriska uppgifter. Skulle jag inte jobba med det på KD, skulle jag säkert jobba med det för en annan organisation.

Att det blev just KD beror på att Madeleines mor var engagerad i Kristdemokratiska kvinnoförbundet där hon jobbade med jämställdhetspolitik. 1998 skrev Madeleine in sig i partiet och följde med sin mamma till Kiruna på Kvinnoförbundets årskonferens.

– Där tyckte de att man skulle dela upp klasserna på gymnastiken, på pojkar och flickor. Det tyckte jag inte alls om. Varför skulle tjejerna hoppa över bockar medan killarna spelade bandy? Så jag ställde mig upp och argumenterade mot min egen mamma. Sedan fortsatte jag inom KDU, blev aktiv i styrelser och i valkampanjen 2006 ringde de upp mig och frågade om jag ville jobba för dem. Det var min första anställning.

I valrörelsen 2010 fick hon frågan om hon ville sköta sociala medier och kommunikation för KD och det är vad hon har gjort sedan dess. Det politiska engagemanget har fört med sig uppdraget som nämndeman vid Värmlands tingsrätt i Karlstad. Hittills har hon suttit med vid ett 20-tal brottmål.

– Ibland kan det vara upprivande och jobbigt, speciellt när någon far riktigt illa, till exempel vid oprovocerat våld eller våld mot barn. Men det är också jätteintressant. Man lär sig hur lagar fungerar i praktiken. Politiker stiftar lagarna, här ser man konsekvenserna av lagstiftningen.

Hur känns det att fylla år den 11 september?

– Jag är bara en i raden av tragedier som hänt den dagen. Man får ta det onda med det goda. Folk kommer ihåg en i alla fall.

Madeleine BlomAktuell: Fyller 25 år den 11 september.Gör: Jobbar som politisk sekreterare åt kristdemokraterna i Stockholms läns landsting och läser media och kommunikation vid Karlstads universitet.Några milstolpar: Att börja på Adolf Fredriks musikskola och när jag blev aktiv i kyrkan. Det första vidgade mina vyer, jag fick träffa människor från hela länet. I kyrkan fick jag ännu en gemenskap att spegla mig i. Där fick jag vänner för livet.Familj: Mamma, pappa, tre bröder, sambo Erik och katten Winston Churchill the Cat.Intressen: Bild och form, fotografi, vin och vänner.Är: Photoshopnarkoman.