Malte Krook skulle hämta hästarna – fick en kallelse från Gud

När Malte Krook ser tillbaka på sitt liv är det ett ord han först tänker på – innehållsrikt. Långt efter pensionen fick han tjäna som pastor och se människor ge sina liv till Jesus genom dopet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

I dag fyller Malte Krook 90 år. När han summerar livet kan han med glädje konstatera att det både varit ett intressant och rikt liv på många sätt. Malte växte upp på en gård i Stora Malm utanför Katrineholm. Hans föräldrar var kristna och lärde honom att ta tron på allvar, men att aldrig se kristendomen som något tungt och jobbigt. I stället har det varit både roligt och lätt att vara kristen, menar Malte. Redan som 16-åring upplevde han sig kallad att vinna människor för Gud.

– Jag arbetade på pappas jordbruk och gick bort förbi åkrarna för att hämta hästarna. Då var det som att jag hörde sångtexten ”Skördens Herre höres ljuvligt kalla, vem vill gå med mig på fältet ut?” Jag böjde genast mina knän, ställde mig på gräsvägen och svara ja till Guds kallelse.

Malte började arbeta som predikant och evangelist i Bakts­jaur, en utpost till Pingstförsamlingen i Arvidsjaur. Han har också arbetat i Barsele och Smedjebacken och slutligen i Ludvika där han efter pensionen fortsatte att verka som omsorgspastor.

– Jag har fått hålla på tills efter jag var 80 år. Det har varit så intressant. Jag har tyckt om att predika och har varit med och döpt många unga vänner. Många blev också andedöpta.

– Det var alltid roligt att träffa människor. Som ung sålde jag kristen litteratur och grammofonskivor. Jag knackade dörr. Folk blev så glada när jag kom och hälsade på.

På sin födelsedag kommer Malte, tillsammans med sin fru Laila, att ta det ganska lugnt. Några från församlingen kommer för att hälsa på. Trots sin ålder har Malte fortfarande en viktig en roll i församlingen. Numera i bönen.

– Jag kan inte göra så mycket mer än att be. Men det kan man göra både natt och dag. Det är klart min största uppgift. Vi har en sådan fin församling, där många invandrare har kommit in i gemenskapen. Många har blivit döpta och det är så roligt.

– Sen har jag en stor familj med 15 barnbarnsbarn, så det finns många att be för.

Annons
Skogsbränderna
Annons