”Man behöver pausa livet någon gång ibland och ta en chokladbit”

7 frågor till Ulrica Grahl, som nyligen hade releasefest för sin bok ”Choklad för själen”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Varför har du valt att skriva en bok om choklad?

– Jag jobbar med pralintillverkning för företag och privatpersoner. Deltagarna får tillverka egna chokladpraliner som de sedan får ta med sig hem i en liten ask. Under dessa events är det många som frågat om jag har en egen receptbok. Till slut var det min son Jonathan som sa till mig att inte vara så lat, utan se till att ge ut en bok – eftersom efterfrågan verkar finnas. Han gav mig mod att våga skriva boken.

Varför har du valt att kalla den ”Choklad för själen”?

– Det har varit det mest naturliga för mig. Vissa sötsaker äter man bara för att stilla suget. Men med choklad är det på ett helt annat sätt. Det handlar om njutning. Jag älskar råvaran och smakerna som kommer fram.

Har namnet någon koppling till din tro?

– Inte direkt, men det finns många rum i själen. Namnet passar in på mig och den person jag är. Jag älskar livet, och tycker att man måste ta sig tid och njuta lite extra. Man behöver pausa livet någon gång ibland och ta en chokladbit.

– Jag älskar att inspirera människor och få dem att skutta in i min chokladvärld. Jag har märkt att många mår bra av det. När de tillverkar praliner får de vila sinnet en stund.

Har du alltid varit lika fascinerad av choklad?

– Jag har alltid gillat choklad. Men när jag var ung var det bakning som var mitt fokus. De senaste 15 åren har choklad lyfts fram som smaksättning och som ett lyxigare godis. Då har också jag blivit mer intresserad.

Men är inte choklad väldigt onyttigt?

– Det är det som är det fiffiga med choklad. Det är så smakrikt att det inte går att ”tokäta” som andra godisar. En mörk chokladpralin som jag tillverkar med fantastiska råvaror, inget tillsatt socker. Eftersom smakerna kommer fram ordentligt äter man inte hysteriskt mycket. Det är visserligen inte riktigt på samma sätt med vit choklad – där får man vara försiktigare.

Vilken är din favoritchoklad?

– Definitivt en pralin, antingen med lakrits- eller passionsfyllning.

Du firade även din 50-årsdag på releasefesten för din bok, hur var det?

– Det var helt underbart. Jag hade längtat i flera år att fylla 50. Jag älskar att anordna fester. Nu slängdes jag samtidigt in i en helt ny värld. Boken har tagit hela mitt fokus de senaste månaderna. Jag brukar säga att jag längtar efter att fylla år. Att fylla just 50 är lite coolt – man får göra som man vill nu och det gör jag nu med nytt och större mod.

Ulrika Grahl

Aktuell: Med boken ”Choklad för själen”.

Familj: Gift med Jörgen, tre barn.

Ålder: 50 år den 5 september.

Bor: I Upplands Väsby.

Gör: Driver företaget Idérika.

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons