Minna har gett råd till gravida i 25 år

Minna, en rådgivning för gravida, har firat 25 år. "Vi hade fest i tre timmar med fiskdamm, kanelbullar, trollkarl och sagoberättelser", säger Maria Olsson, kurator som jobbat på Minna i 22 år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Minna drivs av den ideella föreningen ”Minna Göteborg” och grundades av barnmorskor, läkare och socionomer när abortdebatten blev väldigt polariserad.

– Syftet var att stötta kvinnor att fatta genomtänkta beslut. Vi vänder oss emot trivialisering av abort som gör att kvinnorna blir väldigt ensamma, säger Maria Olsson.

Under sin första tid på Minna blev hon utsatt för journalistkupper. Hon minns särskilt ett tillfälle.

– Jag blev misstänksam för kvinnan ställde helt andra frågor än gravida brukar göra. När hon sedan inte hörde av sig mer ringde jag och frågade hur det var och då skämdes hon och sa som det var.

Hon var nämligen journalist och med bandspelaren i väskan ville hon höra om Maria skulle försöka övertala henne att avstå abort.

På Minna får kvinnor praktiskt stöd. Det kan handla som information om samhällets hjälp, vänta-barn-grupper för ensamstående mammor och även mamma-barn-grupper. Också kvinnor som gjort eller väljer att göra abort är välkomna på samtal.

– Jag har mött många som tycker sig ha blivit mer eller mindre tvingade till abort när de var tonåringar. De vill aldrig göra abort igen. Med tanke på det väntade barnet är den utgångspunkten inte så positivt. Det brukar lösa sig, men vi som jobbar här behöver förstå hur man hanterar den problematiken.

I början fick Minna mer ekonomiskt stöd från Svenska kyrkan, men numera bygger ekonomin nästan enbart på pengar från kommun och landsting. Det innebär att man lever från år till år, de kvinnor som kommer till mottagningen betalar nämligen ingenting.

–  Det innebär också att jag har blivit uppsagd ett par gånger, skrattar Maria.

– Men det har alltid ordnat upp sig, och man vänjer sig.

Under de år Maria har arbetat på mottagningen har cirka 1 200 ensamstående mammor deltagit i de olika grupperna. De har då haft kontakt med Minna under två år, under själva graviditeten och sedan fram tills barnet fyllt ett år.

– En del av mammorna blir vänner för livet. Det händer att vi får vykort från mammor som semestrar tillsammans på Kanarieöarna, säger Maria som varit kurator i 30 år och älskar sitt jobb.

Annons
Annons