Studentmat med finess

Nudlar är fattigmansmat och har ibland kallats för basmat i studentkretsar. För några kronor får man ett paket nudlar med en påse smak att pudra över - om man vågar. Lägg till några kronor och köp kvalitetsnudlar och en värld av spännande maträtter öppnar sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj Äggnudlar med svamp och aubergineFör 4 personer

250 g torkade äggnudlar

200 g färska champinjoner

2 normalstora auberginer

2 dl strimlad purjolök

2 vitlöksklyftor

1 tsk brunt farinsocker

1 msk soja

1 tsk vitvinsvinäger

3 msk rapsolja

3 dl vatten

1 msk koncentrerad grönsaksfond

salt och peppar

thaibasilika

Skär champinjon och auberginer i bitar. Strimla purjolök. Blanda allt i en skål, riv över vitlöken och blanda i farinsocker, soja, vinäger och drygt hälften av oljan. Låt blandningen stå och dra i minst 10 minuter.

Koka upp lättsaltat vatten och lägg i nudlarna när vattnet kokar. Dra kastrullen från värmen och låt nudlarna dra i 2 minuter. Låt rinna av ordentligt i durkslag.

Hetta upp en stor stek- eller wokpanna. Woka nudlarna i resterande olja en minut. Vänd ner grönsakerna och woka ett par minuter under omrörning. Avsluta med vatten och fond. Koka samman någon minut och smaka av med salt och peppar. Fördela i portionsskålar och toppa med thaibasilika.

Räk- och grönsakswok med nudlarFör 4 personer

250 g torkade äggnudlar

1 morot

1 bit purjolök

1 zucchini

100 g sockerärter

1 tsk grön currypasta

1 dl thailändsk chilisås

200 g späda broccolibuketter

rapsolja

Marinaden:

400 g skalade räkor

2 msk thailändsk chilisås

1 limefrukt

1 tsk vitvinsvinäger

3 msk hackad koriander

1 msk färskriven ingefära


Äta till:

blandade blad

Blanda chilisås, vinäger, rivet skal och saften från en lime, koriander och ingefära. Vänd ner räkorna.

Skala moroten, strimla den och purjolöken och skär zucchinin i mindre bitar. Broccoli och morötter ges ett uppkok i saltat vatten.

Koka upp saltat vatten, lägg i nudlarna och dra kastrullen från spisen. Vänta i 2 minuter. Låt rinna av i durkslag.

Woka nudlarna i rapsolja någon minut. Tillsätt grönsaker och currypasta. Woka några minuter till. Tillsätt chilisås, vänd runt och avsluta med räkor och marinad.

Sötstark fläskfilé med stekta nudlarFör 4 personer

250 g torkade äggnudlar

500 g fläskfilé

1 msk fisksås

2 msk ostronsås

1/2 tsk torkad, flisad chili

2 msk brunt farinsocker

1 dl vatten

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 bit purjolök

rapsolja

Koka upp vatten med lite salt. När vattnet kokar lyfts kastrullen från spisen och äggnudlarna läggs i. Vänta 2 minuter, sila av vattnet.

Koka upp fisksås, ostronsås, torkad chili och farinsocker med vatten.

Putsa och skär fläskfilén i ett par centimeter grova strimlor. Skala och skär den gula löken i klyftor och purjolöken i strimlor. Hetta upp en wok- eller stekpanna, tillsätt olja och stek lök, purjolök och riv i vitlöken. Lägg i köttet, vänd runt och slå på såsen. Woka under omrörning till köttet är genomstekt, cirka 3, 4 minuter.

Stek nudlarna i olja och lägg som grund på fat eller tallrikar. Täck med blandade salladsblad och toppa med kött och sås. Garnera med färsk koriander.

Annons
Annons
Podden Dagens människa
Kyrkovalet
Annons
Annons