Till minne: Britt Fredriksson

Britt Fredriksson (f Jonasson) föddes den 16 april 1939 i Visby. Hon var nummer fem i en syskonskara på sex.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Barndomens lyckliga år tillbringades i Hemse. Hon döptes 12 år gammal. När hon var 17 år flyttade hon till Värnamo.

Efter bibelskola 1960 blev hennes första fält Rute på Gotland. Därefter Fränsta, Oskarshamn och slutligen Norrköping 1971.

Efter 15 år som barnevangelist utbildade hon sig till fritids­pedagog. De sista åren före pension arbetade Britt som SFI-lärare på Komvux i Norrköping.

I pingstförsamlingen startade hon söndagsskola och hobbyverksamhet.

Jag hade förmånen att få vara hennes vän sedan mitten av 70-talet och tillsammans med några andra vänner gjorde vi många resor såväl i Sverige som utomlands.

I mogen ålder gifte hon sig med Göran Fredriksson och med honom fortsatte hon att resa, bland annat till USA. Till deras hem var man alltid välkommen och många är de som fick njuta av hennes goda mat.

Även ögat blev mättat genom vackra dukningar, blomsterarrangemang med mera. Hon var en estet och ekvilibrist. Hon målade både i akvarell och olja och många är de dikter hon skrivit. I samarbete med konstnären Jaqueline Holmgren blev hennes poetiska ådra synlig i texter till Jackies konstverk.

Så drabbades hon av hjärtbesvär och resandet fick bli i minnet i stället. Göran och hon fick nästan 20 år tillsammans. Efter hans bortgång flyttade hon till en härlig lägenhet. På grund av sviktande hälsa kunde hon inte lämna hemmet så ofta. Men bönelivet var det inget fel på. Det kändes som att hon bad ner himlen ibland därhemma.

I juli kunde hon besöka sin syster, sitta hos Gotlandsvännen Ulla en solig eftermiddag och även höra före detta pastorskollegan Curt predika. Strax innan sin bortgång fick hon möjlighet att köpa nya kläder tack vare vännen Inger. Hemma igen var hon trött men glad.

Kläder och mode gillade hon. Vi kan se henne framför oss välklädd, med vackra accessoarer, gärna långa örhängen. Även om hon var mån om sitt yttre var det hennes inre det lyste om. Det kunde kroppens skröplighet inte rå på.

Den 10 augusti somnade hon in på sin säng iförd de nya kläderna. Nu är Britt hemma hos Jesus, hela hon är fulländad. Ingen andnöd mer.

Vila i frid säger vi, men jag tror Britt springer och dansar på de gröna ängarna.

Britt är oändligt saknad av så många, allt ifrån släkt, vänner till alla de barn hon har undervisat och varit en levande kristen förebild för, men vi unnar henne glädjen hos Jesus.

Birgitta Melin

Annons
Annons