Fängslad missionär i arbetsläger

Den amerikanske missionären Kenneth Bae, som hålls fången i Nordkorea, har förts till ett arbetsläger, enligt en amerikansk UD-källa som hänvisar till en svensk diplomat som träffat fången.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pae Jun-Ho, 45-årig amerikansk medborgare som i USA är känd som Kenneth Bae, greps i november 2012 när han tog sig in i Nordkorea via hamnstaden Rason. Nordkoreas högsta domstol dömde honom till 15 års straffarbete för brott mot staten.

Han ska ha förflyttats från sjukhus till arbetslägret den 20 januari, skriver TT.

Som Dagen tidigare skrivit såg det så sent som i augusti ut som om Kenneth Bae skulle friges. Men försöket misslyckades och nu ser det ut att dröja innan han blir fri.

Relationerna mellan Nordkorea och USA är väldigt dåliga och bedömare har sagt att Bae är eller kommer att bli en bricka i eventuella förhandlingar mellan länderna.

Bae har fått kontinuerligt stöd från den svenska ambassaden och representanter därifrån har träffat honom flera gånger, uppger UD:s presstjänst.

Fram till slutet av förra året hade Sverige fått så kallat konsulärt tillträde åtta gånger och vidarebefordrat medicin, vitamintillskott, brev, lektyr och personliga saker från USA till honom. I övrigt hänvisar UD till sin amerikanska motsvarighet.

Sverige agerar ombud för USA i Nordkorea, då USA inte har diplomatiska förbindelser med Nordkorea.

Bae ska ha fängslats den 14 maj i fjol. Enligt anhöriga vårdades han sedan på sjukhus från början av augusti och fram till det att han i januari återfördes till arbetslägret. Han uppges lida av en rad åkommor, däribland diabetes, förstorat hjärta, njursten och svåra ryggproblem, uppger Reuters.

Den 20 januari framträdde Bae inför nordkoreanska och utländska reportrar i sjukhuset i Pyongyang och bad då USA:s regering att hjälpa honom att komma hem.

Enligt Jen Psaki, talesman för USA:s UD, besökte svensk ambassadpersonal Bae i arbetslägret i fredags.

Annons
Annons