Favorit i ärkebiskopsvalet: Jungfrufödseln är en mytologisk term

UPPSALA. Helvetet är ett inomjordiskt tillstånd. Bibeln ska inte ses som en samling sanningar. Jungfrufödseln är en mytologisk term. Storfavoriten från Lund, biskop Antje Jackelén, tog chansen att vara tydlig i en rad teologiska frågor när ärkebiskopskandidaterna frågades ut. Hos de tre motkandidaterna var det få svar som stack ut.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var ingen tvekan om vem som var den lysande stjärnan under utfrågningen. Förhandsfavoriten Antje Jackelén svarade med pondus och fick även den längsta applåden. Hon började med att tala sig varm om vikten av lära sig av andra kulturer. Det såg ut att behövas. För trots att utfrågningen av biskopskandidaterna hölls i Gottsunda, en av Uppsalas mest mångkulturella stadsdelar, var publiken slående homogen – vita, mestadels äldre män och kvinnor.

Aktiva medlemmar är nyckeln

Nyckeln till att få en mer levande kyrka är att göra församlingens medlemmar mer aktiva, menade Antje Jackelén.

– Jag vill göra om vår kultur. Vi har blivit en kyrka där medlemmarna blivit konsumenter och där verksamheten produceras av proffs.

De teologiska frågorna stod naturligtvis i fokus. Där påminde Jackeléns svar om en tidigare ärkebiskop, också från Lund, KG Hammar.

– Jungfrufödseln är en mytologisk term för att förklara det unika. Den som tolkar jungfrufödelsen som en biologisk fråga har helt missat poängen.

– Det är självklart att muslimer och kristna ber till samma Gud. Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition.

– Jesus säger att han är sanningen, men han säger inte att jag är den enda sanningen.

– Helvetet är ett inomjordiskt tillstånd, det finns inga eviga straff.

– Bibeln ska inte ses som en samling sanningar. Vi tror med Bibeln.

Gudsbild i ”barnsliga termer”

Domprosten och anglofilen Johan Dalman från Strängnäs hade en mer lättsam framtoning, målade upp en gudsbild som han helst beskrev ”i barnsliga termer” Han var också den som lockade till överlägset flest skratt. Johan Dalman talade att sprida ljuset och att han önskade se en ”du och jag”-kyrka istället för en ”vi och dom”-kyrka.

– Är det bråk på gatan ropar vi efter polis, och saknas det tro i kyrkan ropar vi efter präster. Men vi måste förstå att vi alla kan bidra med olika saker.

Kyrkosekreterare Cristina Grenholm var den som blev mest personlig när hon berättade om separationen från sin man och om en närståendes hastiga död. Hon berättade hur hon i de stunderna fick bäras av andras tro.

På frågan om vad som är kyrkans stora utmaning de närmste tio åren blev svaret klimathotet, religionsdialogen och ungdomarnas uppgivenhet. Dessutom ville hon varna för den ”ängsliga rätt och fel-kulturen” som hon tyckte att kyrkan länge burit på.

Ryktet på förhand sa att Uppsalas biskop Ragnar Persenius fått en fördel av sina vänner i Uppsala stift genom att få svara sist på frågorna. Samtliga på plats kunde dock konstatera att det knappast kunde ses som en fördel. När Persenius väl fick chansen hade publiken redan fått höra ungefär samma svar tre gånger, och de tappra utfrågarna lutade sig allt tyngre över borden.

Persenius beskrev även han klimatet som en stor fråga, och ville uppmana till mindre konsumtionstänk inom kyrkan. Han var dock ovanligt tydlig med att Gud är den samma över tid, och att Jesus ger en sannare bild av Gud än Mohammed.

– Gud uppenbarar sig som Jesus. Men jag vill visa respekt för andras religiösa övertygelse, förklarade han.

På frågan vad han önskade att människor kom ihåg honom för blev svaret: Det var en som talade om Kristus.

Grenholm en grötkastrull

Den fråga som väckte mest skratt kom från Svenska kyrkans unga. De undrade vilket köksredskap kandidaterna var om Svenska kyrkan var en maträtt?

– En vitlökspress, svarade Antje Jackelén

– En lattevisp för att vispa upp tråkig mjölk, svarade Johan Dalman

– En grötkastrull, det är basalt och väldigt mycket vardag, svarade Cristina Grenholm.

– En krydda i ungsbakad falukorv, svarade Ragnar Persenius.

Fakta:

  • Fakta: Fem slutkandidater
  • Antje Jackelén
  • Ragnar Persenius
  • Cristina Grenholm,
  • Johan Dalman
  • Per Eckerdal (som dock inte var med under utfrågningen).
  • Ärkebiskopsvalet hålls 15 oktober.
Annons
Annons