Federley ratades av medier – ville inte kritisera Svantesson

Kvällstidningarna vill bara måla upp en negativ bild av Elisabeth Svantesson – det menar riksdagsledamoten Fredrick Federley som inte fick uttala sig i tidningarna.– När jag inte levererade massiv kritik var jag inte längre intressant, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den nya arbetsmarknadsministerns kristna bakgrund har kritiserats i medierna – inte minst i Aftonbladet och Expressen. Men bilden hade kunnat vara lite mer nyanserad om kvällstidningarna hade valt att publicera sina intervjuer med Fredrick Federley (C).

– I tisdags kväll, efter att Elisabeth (Svantesson) hade blivit utnämnd till arbetsmarknadsminister blev jag uppringd av båda tidningarna. De förväntade sig naturligtvis att jag skulle leverera massiv kritik eftersom jag är homosexuell och har drivit äktenskapsfrågan i många år, men det gjorde jag inte och när jag dagen därpå öppnade tidningarna märkte jag att de inte hade publicerat något alls av det jag sa.

Hur skulle du beskriva Elisabeth Svantesson?

– Jag blev väldigt glad när jag hörde att hon hade blivit arbetsmarknadsminister. Elisabeth är synnerligen kompetent, hon är en intelligent, driftig och klarsynt kvinna.

Fredrick Federley menar att han känner Elisabeth Svantesson relativt väl eftersom de har jobbat tillsammans i såväl EU-nämnden som i riksdagens Israelgrupp. Han poängterar samtidigt att han inte håller med Elisabeth Svantesson i alla frågor, men att man måste hålla i sär sak och person.

– Elisabeth har till exempel tidigare sagt nej till möjligheten för utländska kvinnor att få göra abort i Sverige medan jag hela tiden har varit positiv.

”Gör det mig till homofob?”

I veckan har det ofta lyfts fram att Elisabeth Svantesson avstod från att rösta när riksdagen 2009 fattade beslut om könsneutrala äktenskap. Fredrick Federley röstade samtidigt ja, men han säger till Dagen att han i grund och botten föredrar ett civilrättsligt avtal liknande det som Kristdemokraterna lanserade strax innan omröstningen.

– Gör det mig till homofob?, frågar han.

Men både Aftonbladet och Expressen tillbakavisar Federleys anklagelser om att de bara är intresserade av att visa en sida.

– Vi jobbar inte så. Om vi skulle plocka bort sådant som inte passar oss skulle vi förlora vår trovärdighet, säger Martin Wåhlstedt, nyhetschef på Aftonbladet, till Dagen.

– Våra reportrar gör ofta stora rundringningar till varje jobb och det finns inte något påbud att vi inte ska ha med vissa synpunkter. Vi vill ge en så bred bild som möjligt, men det finns samtidigt inte någon garanti för att vi använder alla intervjuer, säger Magnus Alselind, editionschef på Expressen.

Enligt Federley känner han inte alls igen de senaste dagarnas beskrivningar av Elisabeth Svantesson. Han menar tvärt om att hon är lätt att tycka om och att hon är en person som man gärna pratar med under pauserna i riksdagen.

”Stöttar henne till 100 procent”

– Elisabeth brukar till exempel alltid fråga hur det är hemma med min man och vår dotter.

Men en sak som har framkommit i veckan kring Elisabeth Svantessons bakgrund förvånar honom.

– Jag visste inte att hon har varit med i Livets ord och Ja till livet. Min första tanke var ”Gud, känner jag en sådan!”, men det säger ju faktiskt mer om mina egna fördomar.

– Om oppositionspolitiker säger att Elisabeth inte är kompetent så ljuger de. Jag stöttar henne till 100 procent, hon uppfyller med råge alla krav på en arbetsmarknadsminister.

Annons
Annons